SIMPOZIJUM O ZNAČAJU IMUNIZACIJE: Dr Goran Stevanović o novom programu vakcinacije

R.D.

02. 10. 2021. u 15:54

SIMPOZIJUM lekara, stručnjaka za javno zdravlje i ostalih medicinara o značaju imunizacije protiv pneumokokne bolesti i gripa održan je u Beogradu pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Srbije.

СИМПОЗИЈУМ О ЗНАЧАЈУ ИМУНИЗАЦИЈЕ: Др Горан Стевановић о новом програму вакцинације

Foto: Ministarstvo zdravlja RS

Skup više od 250 stručnjaka, uz poštovanje svih zaštitnih mera, održan je u vremenu u kojem pada broj imunizovanih osoba zbog smanjenja poverenja stanovništva u vakcine, a pretežno zbog antivakserskog pokreta, laičkih, nestručnih, pa i lažnih vesti o mogućim posledicama vakcinacije.

U Srbiji je, inače, obavezna vakcinacija protiv 11 bolesti, a od 2018. godine i protiv bakterije pneumokoke, koja izaziva upalu pluća od koje u svetu umre godišnje više od 1,5 miliona ljudi. Ova vakcina, obavezna za decu do 5 godina štiti i od upala uva, sinusa, pa i komplikacija poput meningitisa.

O novom programu imunizacije govorio je prof. dr Vladimir Petrović, dok je klinički osvrt na posledice nevakcinacije od ovih zaraznih bolesti dao prof. dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti. Zašto je imunizacija važna posebno za građane sa kardiovaskularnim oboljenjima govorila je prof.dr Marija Zdravković, direktor KBC „Bežanijska kosa”, dok je o zaštiti trudnica svoje izlaganje imala prof.dr Aleksandra Sokić Milutinović.

Na ovom skupu u organizaciji Instituta za istraživanje i primenu dobrih praksi VBI, predstavnici Ministarstva zdravlja Srbije i Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” najavili su početak nacionalne kampanje „Srbija protiv zaraznih bolesti“ sa ciljem podizanja svesti stanovništva o značaju poštovanja mera prevencije, testiranja i imunizacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna