POSLEDICE KOD MLAĐIH: I kod dece kovid izaziva neurološke probleme

V. N.

25. 09. 2021. u 12:00

NOVA saznanja u vezi sa kovidom pokazuju da i deca nakon što preleže ovu infekciju mogu da imaju neurološke posledice. Istraživanje sprovedeno u Londonskoj dečjoj bolnici pokazalo je da se kod gotovo polovine mališana i tinejdžera posle kovida ispoljio multisistemski inflamatorni sindrom, čije su najteže posledice pad krvnog pritiska i pojava neuroloških tegoba.

ПОСЛЕДИЦЕ КОД МЛАЂИХ: И код деце ковид изазива неуролошке проблеме

Foto: Depositphotos

Kod većine najmlađih pacijenata, ovaj, kako kažu misteriozni zapaljenski sindrom uzrokovan kovidom, dovodi do pojave osipa, bolova u stomaku, crvenila očiju, dok su se pojedini suočili i sa pojavom zbunjenosti i halucinacija.

Doktore je naročito zabrinulo ispoljavanje neuroloških tegoba, jer su se kod pojedine dece, osim zbunjenosti i halucinacija, javljali i problemi sa govorom, održavanjem ravnoteže i koordinacije.

Ustanovljeno je da se multisistemski inflamatorni sindrom obično javlja dve do šest nedelja nakon infekcije virusom korona. Doktor Omar Abdel-Manan, neurolog Univerzitetske klinike u Londonu, kaže da je odgovor na pitanje zašto kovid uzrokuje ovaj sindrom u tome kako virus korone deluje na imuni sistem.

Kako je klinička praksa pokazala kod većine dece, kako su lečeni fizički simptomi izazvani multisistemskim inflmatornim sindromom, tako su se povlačili i problemi sa srcem i neurološki ispadi.

Kao i stručnjaci u Velikoj Britaniji i američki lekari su nedavno istakli neurološke simptome kod dece kao posledicu kovida. Studiju o tome objavili su u martu u časopisu JAMA Neurology, u kojoj je navedeno da se od 616 mališana njih 126 susrelo sa ovim zdravstvnim problemom nakon kovida.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)