SIMPTOMI I NAKON IZLEČENJA: Kovid kod više od 70 odsto ljudi uzrok hroničnih tegoba

V. N.

04. 08. 2021. u 10:01

NEMAČKI istraživači sproveli su studiju koja je objavljena u časopisu Clinical Infectious Diseases, a rezultati njihovog istraživanja pokazali su da je 77,1 odsto kovid pacijenata imalo simptome bolesti i godinu nakon što su se zarazili.

СИМПТОМИ И НАКОН ИЗЛЕЧЕЊА: Ковид код више од 70 одсто људи узрок хроничних тегоба

Foto: Depositphotos

Najčešći simptomi koji su trajali godinu su smanjena sposobnost vežbanja - 56,3 odsto, umor - 53,1 odsto i problemi sa koncentracijom - 39,6 odsto, pokazala je studija. Istraživači su otkrili da je samo jedan simptom - gubitak kose, opao između pet i 12 meseci, pri čemu je učestalost opala sa 26,1 odsto na 10,4 odsto.

S druge strane, simptomi kao što su otežano disanje i problemi sa disanjem, kao i umor, znatno su porasli. Učestalost dispneje porasla je sa 27,1 odsto na 37,5 odsto, a umor je porastao sa 41,7 odsto na 53,1 odsto.

Ova studija još jednom je potvrdila da osobe koje se bore sa kovidom mogu da osećaju simptome i mesecima nakon što su se zarazile. Ranije studije su pokazale da ovo stanje u većoj meri pogađa žene nego muškarce.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)