VEZA MOZGA I CREVA: I sreća i strah stvaraju reakciju u stomaku

S. K.

30. 07. 2021. u 11:11

POSTOJI naučno objašnjenje za osećaj leptirića u stomaku ili treme, koji se javlja u određenim situacijama. U životu se često oslanjamo na instinkte creva za donošenje važnih odluka. Veorovali ili ne, ovaj "smešni" odnos koji imamo sa svojim stomakom nije samo sujeverno verovanje, iza njega zapravo stoji obrazloženje. Od osećaja leptira u stomaku do smelosti za akcije, sve ove navike potiču od malo poznate "ose creva i mozga".

ВЕЗА МОЗГА И ЦРЕВА: И срећа и страх стварају реакцију у стомаку

Foto: Depositphotos

Mnogo ljudi se često poziva na creva da bi opisali svoja osećanja ili opravdali svoje svakodnevno ponašanje. Često istinski doživljavamo osećaje koje opisujemo u datom momentu. Naročito žene (oko 75 odsto naspram 61 odsto muškaraca) veruje da sve, od sreće, do straha, pa čak i ljubavi, izaziva stvarne reakcije u našem stomaku.

- Odnos creva-mozak je veoma blizak, i čini se da oni često komuniciraju - rekla je doktorka kliničke psihologije Arija Campbel.

Ona dodaje da su creva jedini organ u telu koji ima svoj lokalni nervni sistem i može da obavlja funkcije bez instrukcija iz mozga. Ovo je razlog zašto se creva obično nazivaju "drugim mozgom".

Mozak i creva su povezani hemijskim prenosiocima koji se nazivaju neurotransmiteri, poput dopamina i serotonina. Ove važne hemikalije u mozgu se često opisuju kao hormoni "sreće", jer utiču na naše raspoloženje i emocije. Takođe, fascinantno je da neurotransmiteri proizvode crevne ćelije i bilion mikroba koji žive u našim crevima. To je dokaz da se više od 90 odsto serotonina u našem telu proizvodi u stomaku.

Pored toga, na osnovu mirisa i samog pogleda na hranu, mozak šalje signal koji dovodi do ispuštanja digestivnih sokova u creva, što čini pripremu za dolazak hrane. Baš to je razlog zašto odličan obrok može da izmami veliki osmeh na lice.

U slučajevima kada naš mozak razgovara sa crevima, to bi moglo objasniti zašto imamo leptiriće u stomaku ili imamo osećaj straha kada se osećamo stresno ili nervozno. Većinu vremena je, međutim, jasno da srećno i dobro funkcionišuće crevo ne može biti korisno samo za naše fizičko zdravlje, već i za mentalno blagostanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)