DIJETA - UZ VEGANSKU TRPEZU POBEDITE VRUĆINU: Jelovnik na bazi voća i povrća, troši manje energije na varenje

V.N.

08. 07. 2021. u 15:56

VIŠAK kilograma i vrućina sa sparinom su loša kombinacija. Ovaj spoj najviše opterećuje srce, a može da "izmori" i na psihičkom nivou.

ДИЈЕТА - УЗ ВЕГАНСКУ ТРПЕЗУ ПОБЕДИТЕ ВРУЋИНУ: Јеловник на бази воћа и поврћа, троши мање енергије на варење

FOTO: Depositphotos

Zato, da bi smršali, a istovremeno pomogli telu da se izbori sa visokom spoljnom temperaturom i velikom vlažnošću vazduha, predlažemo vam veganski dijetu.

Reč je o jelovniku koji isključuje sve namirnice životinjskog porekla. Možete da ga primenjujete mesec dana.

Uz ovu dijetu organizmu će da bude lakše bez masnoća i previše kalorija, tako da će telo, umesto na dugo varenje, više energije moći da potroši na rashlađivanje.

Evo kako izgleda predlog veganskog jelovnika za sedam dana.

PONEDELjAK

  • Doručak: četiri parčeta integralnog hleba sa humusom
  • Užina:  300 g malina
  • Ručak: krompir čorba
  • Večera: Dinstana šargarepa i piletina na žaru

UTORAK

  • Doručak: crvena paprika pržena na biljnom ulju i integrlani hleb
  • Užina: 300 g trešanja
  • Ručak: čorba od mahunarki i integralni hleb
  • Večera: salata od crvenog pasulja, kukuruza šećeraca i crnog luka začinjena po ukusu i 60 g testenine

SREDA

  • Doručak: palenta sa prepečenim susamom
  • Užina: dve kriške lubenice
  • Ručak: kuvano sočivo i paradajz salata, integralni hleb
  • Večera: integralna testenina sa paradajzom i tofu sirom

ČETVRTAK

  • Doručak:  kokice i 300 g malina
  • Užina: 300 g višanja
  • Ručak: čorbast pasulj, kupus salata i integralni hleb
  • Večera: pljeskavica od leblebija sa integralnim hlebom, rendanim kupusom, šargarepom, paradajzom i crnim lukom

PETAK

  • Doručak: ovsene pahuljice sa sojinim mlekom, suvim šljivama i suvim grožđem, orasima
  • Užina: 300 g malina
  • Ručak: bareni pa zapečeni krompir sa sojinim mesom, zelena salata i integralni hleb
  • Večera:  salata od kuvanih i proprženih leblebija sa sitno iseckanom zelenom salatom, paradajzom i crnim lukom

SUBOTA

  • Doručak: četiri parčeta integralnog hleba sa humusom
  • Užina: jedna veća breskva
  • Ručak: grašak sa šniclama od soje, integralni hleb i salata po izboru
  • Večera:  paprika punjena pirinčem, crnim lukom i šargarepom i dva parčeta integralnog hleba

NEDELjA

  • Doručak: palenta sa prepečenim susamom
  • Užina: jedna veća breskva
  • Ručak: vegetarijanska pica sa povrćem po izboru
  • Večera:   ćevapi od leblebija sa kupus salatom i inegralnim zemičkama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri