KOSA BRŽE SEDI ZBOG STRESA: Otišla na odmor i pet dlaka joj se "vratilo" u tamniju boju

V.N.

07. 07. 2021. u 13:19

ISTRAŽIVAČI Univerziteta Kolumbija su uspeli da dokažu da stres u stvari doprinosi da kosa brže sedi.

КОСА БРЖЕ СЕДИ ЗБОГ СТРЕСА: Отишла на одмор и пет длака јој се вратило у тамнију боју

Foto: D. Milovanović

Ono što je ohrabrujuće je da su oni pronašli i neverovatan "protivotrov" ovoj pojavi. Tim naučnika pregledao je 14 dobrovoljaca, uključujući sedam muškaraca i sedam žena, i analizirao uzorke kose pomoću digitalne kamere, mikroskopa i skenera.

Uz to ispitanici su bili upitani da procene koliko su pod stresom. Utvrdili su da kada su dlake još uvek pod kožom kao folikuli, podložne su uticaju hormona stresa i drugih stvari koje se dešavaju u našem umu i telu.

Međutim, odmor može da zaustavi ovakav uticaj stresa. Jer, kako je naveo Martin Pikard, jedan od autora studije, jedna od ispitanica je tokom ove studije otišla na odmor i pet dlaka na glavi joj se "vratilo" u tamniju boju tokom tog perioda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!