POSLE NAJAVE BOJKOTA DPS: Krivokapić bez većine za smenu ministra Leposavića, najavljuje novu rekonstrukciju Vlade

V. KADIĆ

18. 05. 2021. u 19:09

PREMIJER Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je da je rekonstrukcija Vlade jedna od opcija ukoliko njegova inicijativa za smenu ministra pravde Vladimira Leposavića ne dobije većinu u Skupštini, posle najavljenog bojkota Demokratske partije socijalista.

ПОСЛЕ НАЈАВЕ БОЈКОТА ДПС: Кривокапић без већине за смену министра Лепосавића, најављује нову реконструкцију Владе

Foto: Skupština Crne Gore

- Ako imate samo jednu opciju, onda i ne treba da igrate na tu opciju. Do problema ne bi moglo ni doći da Crna Gora ima zakon o Vladi - rekao je crnogorski premijer, koji odluku DPS da ne prisustvuje skupštinskoj sednici kada se bude glasalo o smeni Leposavića ocenjuje kao pokušaj destabilizacije. - Političke igre traju od 30. avgusta. Tako da je to još jedan pokušaj, koji očigledno dolazi sa adrese DPS koji ne želi da učestvuje u razrešenju, a pokreće pitanje Srebrenice i žrtava koje bole svakog čoveka. To je licemerje, odraz političke kulture Crne Gore.

Šef poslaničkog kluba DPS Danijel Živković rekao je na konferenciji za novinare da ta partija u narednom periodu neće učestvovati na sednicama parlamenta i njegovih tela "zbog bahatog i bezobzirnog ponašanja vladajuće većine".

Predlog za smenu ministra pravde Leposavića premijer je Skupštini dostavio 6. aprila, nakon što je Leposavić u parlamentu, odgovarajući na poslanička pitanja "relativizovao genocid u Srebrenici". Krivokapić je u obrazloženju predloga naveo da je ministrovo javno delovanje odstupalo od zvaničnih stavova Vlade i sporazuma predstavnika pobedničke većine na izborima potpisanog 8. septembra prošle godine. Dvadeset dana kasnije Socijaldemokratska partija predala je interpelaciju kojom se traži razrešenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

KRENULI PA STALI

POTPREDSEDNIK Vlade Dritan Abazović kazao je da DPS podržava "negiranje genocida" time što neće prisustvovati sednici Skupštine kada se bude glasalo o smeni Leposavića.

- Samo su pokrenuli priču, nisu uspeli da je dovedu do kraja, a i saučesnici su u tome u smislu politike iz 1995. godine - rekao je Abazović.

Interpelaciju je potpisalo svih 40 poslanika opozicije (parlamentarna većina ima samo jedan mandat više). S obzirom na to da DPS neće biti u parlamentu u trenutku glasanja, a da je Demokratski front najavio da neće podržati incijativu, to znači da nema potrebne većine za smenu. Ustavom je propisano da se premijer i članovi Vlade biraju i razrešavaju većinom glasova svih poslanika, za što je potrebna podrška 41 predstavnika naroda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista