"MINISTAR NIJE NEGATOR ZLOČINA!" Predsednica Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Nina Ofner Bokan o "slučaju Leposavić"

M.S.

11. 05. 2021. u 22:28

MINISTAR pravde i ljudskih prava u Vladi Crne Gore Vladimir Leposavić nije negator zločina, doživela sam ga kao humanistu! On je sve, samo ne negator zločina, navodi predsednica Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Nina Ofner Bokan.

МИНИСТАР НИЈЕ НЕГАТОР ЗЛОЧИНА! Председница Јеврејске заједнице у Црној Гори Нина Офнер Бокан о случају Лепосавић

Foto: Facebook

Ona se oglasila povodom ''slučaja Leposavić'', čiju smenu je nedavno zatražio predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, zbog ministrove izjave o Srebrenici.

- Reakcije na njegovu spornu izjavu bile su zapravo pokušaj političkog ubistva jednog čoveka koji je, po njenom mišljenju, sve samo ne negator ili relativizator zločina, kazala je Ofner Bokan koja je istakla da je imala priliku da upozna Leposavića i sarađuje sa njim.

- Doživljavam ga kao čoveka sa krajnje istančanim senzibilitetom za potrebe nacionalnih i verskih manjina, te kao ubeđenog humanistu sa iskrenim i stvarnim poštovanjem za stradanje svakog pojedinca, a kamoli za hiljade ljudskih žrtava. Leposavić je istakao da ne negira genocid niti da ima prava na to. Kamo lepe sreće da negatori Holokausta priznaju zločine i masakre koji su napravljeni nad pripadnicima mog naroda, da se poklone pred patnjom žrtava i izraze saučešće potomcima, kao što je ministar Leposavić uradio kada su u pitanju žrtve Srebrenice. Negatori Holokausta ne samo da negiraju da se sam genocid nad Jevrejima ikad desio – nego ponekad idu tako daleko da pokušavaju da prisvoje status žrtve za pristalice zločinačke ideologije - kazala je predsednica Jevrejske zajednice, koja je navela da se često u regionu slušaju medijske istupi i neistine o tome kako je na teritoriji Jasenovca, poznatog kao balkanski Aušvic, navodno delovao komunistički logor za ustaše i druge antikomuniste.

- Takvo izvrtanje istine je više nego očigledno usmereno na relativizaciju istorijskih činjenica, na otimanje statusa žrtve pravim žrtvama – i, što je najužasnije, na transfer statusa žrtve sa pravih žrtava na fiktivne ustaške žrtve. Tako, na jedan nedopustivo drzak i perfidan način, stvarne žrtve bivaju po drugi put izložene teroru pripadnika iste one ideologije koja ih je jednom već ubila. Dobro je poznato da je Jasenovac bio jedini logor smrti u drugom Svetskom ratu koji nije bio pod direktnom njemačkom upravom, već su u njemu lokalni zločinci, ustaše iz Hrvatske i BiH, sistematski i na monstruozne načine istrebljivali Jevreje, Srbe i Rome - kazala je Bokan.

Prema njenim rečima, ''dok god smo svakodnevno okruženi sistematskom relativizacijom prirode Drugog svetskog rata, rehabilitacijom fašističkih pozdrava i ikonografije, masovnim pevanjem ustašofilnih pesama Tompsona čini joj se da su reakcije na izjavu Leposavića pokušaj političkog ubistva jednog čoveka''.

- Bitno mi je da podvučem da ova moja izjava nema veze sa ovakvim ili onakvim političkim stavovima i opredeljenjima ministra Leposavića, a još manje sa mojim vlastitim. Radi se samo jedino i isključivo o osvrtu na našu izvanrednu profesionalnu saradnju, u toku koje je ministar Leposavić nastupio prema Jevrejskoj zajednici Crne Gore kao ekspert, a ne kao političar, što je i moto cele nove Vlad - kazala je predsednica Jevrejske zajedniceu Crnoj Gori Nina Ofner Bokan.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE MATERNJEG JEZIKA: Važnost očuvanja kulturnog identiteta