REVIJALNI, REGIONALNI FESTIVAL RADIO DRAME: HAPS od 19. do 30. aprila u Herceg Novom

V. Vujnović

18. 04. 2021. u 14:49

HERCEGNOVSKE aprilske pozorišne svečanosti, ili HAPS, festival koji kao koproducenti organizuju Hercegnovsko pozorište i Herceg fest, počeće sutra (19. april) a trajaće do 30. ovog meseca.

РЕВИЈАЛНИ, РЕГИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ РАДИО ДРАМЕ: ХАПС од 19. до 30. априла у Херцег Новом

FOTO: HAPS

Zbog još važećih mera zaštite od širenja korone festival će kao i lani dobrovoljno migrirati na radio talase, u formi regionalne revije radio drama.

Poruka ostaje  "malo pojačaj radio" a moto HAPSa je "Priče i pričanje". To je istovremeno poveznica radijskog stvaralaštva i svega dramskog, spona izabranih ostvarenja, ali i posveta besedi "O priči i pričanju" Iva Andrića na dodeli Nobelove nagrade, te mala pohvala otvaranju kuće nobelovca u Herceg Novom.

Radio drame su selektovali programski producenti Vuk Vuković I Milina Kovačević a biće emitovane u programimašest emitera: Radija Crne Gore, Radio televizije Herceg Novi, Radija KRŠ, Radija Homer, Radija Jadran i Internet radija Feniks.

Prva je na programu radio drama "Glasovi porodice" (Radio Crne Gore i FDU Beograd). Narednog dana, biće predstavljena produkcija Radija Bosne i Hercegovine "Paramparčad", a potom  ostvarenje Radija Beograd "Stvaranje čoveka – ruminacije o predstojećoj katastrofi".

Radio drama "Persona" izbor je iz produkcije Fakulteta umetnosti Priština – Kosovska Mitrovica, a 23. aprila organizatori preporučuju ostvarenje za decu Radio Vojvodine  "Bajkva za dečakva o patkva-kvama". Iz iste produkcije su i radiofonska ostvarenja „Ja sam Kosingas" i „Zamajat".

Samostalna produkcija Radija Crne Gore je radio drama „Maternji jezik". Drama „Nešto za laku noć večernja matineja" produkcija je sarajevske Akademije scenskih umetnosti, a „Zidanje Skadra" grupe nazavisnih umetnika Crne Gore. Univerzitet u Banja Luci – Akademija umetnosti zastupljena je radio dramom „Galeb".

FOTO: V. V

Na završetku HAPS-a, 30. aprila planirano je premijerno izvođenje radio drame „Kralj i kamenorezac", koprodukcija Hercegnovskog pozorišta i Radiotelevizije Herceg Novi.

Prvi put je HAPS kao festival radio drame organizovan prošle godine uz odlične ocene publike, učesnika i organizatora. Tako je reafirmisana radiodramska forma, a organizatori HAPSa odlučili da radiodrame i ubuduće budu deo pozorišnog festival koji traje punih 26 godina. S verom da će korona popustiti za pravi susret u teatru osmišljen je još prošle godine koncept Pozorište i muzika, a predstave koje taj odnos osvetljavaju na različite načine, publika bi mogla da vidi u oktobru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)