MILOVA ULOGA U ZLOČINU U SREBRENICI: Zvaničan predlog za otvaranje Parlamentarne istrage i Anketnog odbora o Đukanovićevoj odgovornosti

Novosti online

14. 04. 2021. u 17:56

NARODNI poslanici Pokreta za promene uputili su svim poslaničkim klubovima parlamentarne većine Predlog odluke o otvaranju Parlamentarne istrage i Anketnog odbora u vezi sa dešavanjima u Srebrnici i umešanosti crnogorskih državnih organa koji su navodno snadbevali Vojsku RS gorivom, municijom od avgusta 1994. do novembra 1995. godine, za vreme sankcija koje im je SRJ uvela.

МИЛОВА УЛОГА У ЗЛОЧИНУ У СРЕБРЕНИЦИ: Званичан предлог за отварање Парламентарне истраге и Анкетног одбора о Ђукановићевој одговорности

Foto: EPA/ilustracija

Predlog odluke parlamentu će obrazložiti lider Pokreta za promene Nebojša Medojević, a za pokretanje parlamentarne istrage potreban je potpis 27 poslanika.

Kako ističu, s obzirom da je u Crnoj Gori 30 godina vlast vršila DPS koja je i bila involvirana u ova dešavanja, nadležni organi kopji su bili pod kontrolom DPS-a svih ovih godina nisu pravosnažno osudili nijednog od aktera spornih dešavanja.

- U cilju utvrđivanja objektivnih saznanja i činjenica u učesću Vlade Crne Gore  i drugih državnih organa u snadbevanju i logističkoj podršci Vojsci Republike Srpske o kojem govori i bivši ministar pravde u Vladi RS Momčilo Mandić, kao i sam Milo Đukanović na javnim skupovima tih godina, neophodno je da sa određene vremenske distance i u političkom okruženju kada DPS ne vrši vlast, prikupiti činjenice i pokrenuti određene političke procese, ali i krivično pravne odgovornosti, ukoliko parlamentarna istraga dođe do dokaza (svedočenja i dokumenata).  Suočavanje sa ratnim zločinima i istina o njima i odgovornost pojedinaca je jedini put ka prevenciji novih zločina i prevazilaženja brojnih pođela iz nedavne prošlosti i raspada zajedničke države - navode oni.

Kako ističu, ovom parlamentarnom istragom Skupština bi dala istorijski doprinos uspostavljanju kulture osude ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i odbacila praksu nekažnjivosti koju je 30 godina razvio bivši režim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)