KOMITE UPUTILE ZAHTEVE KRIVOKAPIĆU: Prete da će radikalizovati proteste ako ih ne ispuni

V.K.

09. 04. 2021. u 16:13

PATRIOTSKO - komitski savez uputio je Vladi Crne Gore i premijeru spisak zahteva. Oni su Krivokapiću dali rok od tri dana da ih ispuni, inače će, kako su naveli u zahtevu, radikalizovati proteste. Komite su, između ostalog, zahtevale da se Odluka o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva.

КОМИТЕ УПУТИЛЕ ЗАХТЕВЕ КРИВОКАПИЋУ: Прете да ће радикализовати протесте ако их не испуни

Foto: V. Kadić

Zahteve Patriotsko - komitskog saveza prenosimo u celosti:

INICIJATIVNI ODBOR SLOBODNIH GRAĐANA CRNE GORE Obaveštava javnost o sledećem:

Blokirali smo juče saobraćanice širom Crne Gore u znak protesta zbog podmukle i perfidne igre nove Vlade Crne Gore, da kroz izmene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom i izmenama Zakona o registru boravišta i prebivališta, omogući da 62 000 stranaca, većinom državljana Rusije i Srbije, dobije brzo crnogorsko državljanstvo i da, po Ustavu, automatski budu upisani i u Birački spisak kako bi ONI, a ne MI odlučivali o sudbini Crne Gore. Namera je dalja vlasti, da novopridošli državljani sutra odluče o nekom novom referendumu o nezavisnosti i tako zacimentiraju Crnu Goru kao deo srpskog sveta ili još gore, ponovo pripoje Srbiji.

Vlada je juče povukla spornu Odluku, ali samo sa dnevnog reda, i prebacila je zakonodavnoj komisiji, ponovo varajući gradane da će o istoj odlučivati Skupština, koja nikad ne odlučuje o odlukama, već isključivo o Zakonima,

Uz to premijer Krivokapić je javno saopštio da će Odluka biti usvojena, na „dobrobit građana",ne precizirajući kojih, jer nama ta dobrobit ne treba. Uz to, nam je zapretio da ćemo platiti suze njegove kćerke i da ćemo brzo videti kako zakon i red funkcioniše.

Mi smo, zato, odlučili da naredna tri dana blokiramo magistralu u mestu Bogetiće, od 12.00-16.00 sati, omogućavajući prolazak jednom kolovoznom trakom vozilima hitne pomoći, roditeljima sa decom i bolesnim osobama.

Vladi i premijeru postavljamo sledeće zahteve i tražimo odgovor u naredna tri dana:

1. Da se sporna Odluka o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom u potpunosti odbaci ili da se ista donese uz učešće poslanika suverenističkog bloka u Skupštini Crne Gore i posebno, uz učešće predstavnika svih manjinskih naroda koji žive u Crnoj Gori. Ukoliko oni budu zadovoljni postignutim rješenjima, ista će biti prihvatljiva i za nas.

2. Da se hitno procesuira vozač službenog vozila PG CG 301 koji je juče, pokupivši dvojicu naših prijatelja na haubu, pokušao da ih ubije. Da se saopšti ko je bio u vozilu zatamnjenih tablica, tačnije koju štićenu ličnost i po kom osnovu je vozač prevozio.

3.Da se premijer Zdravko Krivokapić javno izvine građanima Crne Gore kojima je juče prijetio. Ukoliko se naši zahtevi ne ispune u naredna tri dana, do 12 aprila, naš opravdani gradanski protest ćemo radikalizovati.

Pozivamo sve naše prijetelje u ostalim gradovima Crne Gore da prihvate ove naše zahtjeve urade isto u svojim gradovima. Pozivamo članove svih suverenističkih partija, da izađu iz svojih kabineta i sa sastanaka, i da se pridruže svom narodu na ulici. Ovo je građanska borba za državu Crnu Goru i od nje nikada nećemo odustati!

Upućujemo duboko izvinjenje svima koji čekaju u kolonama, i molimo za razumijevanje, jer je ovo jedini način na koji smo mogli iskazati gradanski protest, za ovako teške i opasne odluke po državu Crnu Goru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Milos

09.04.2021. 18:16

IOSGCG se sada setio da se za donosenje nekih odluka mora saglasiti i opozicija.Do juce,tacnije do poslednjih izbora, to nije moralo verovatno jer im je (o)pozicija bila malo drugacija. Dvojicu njihovih prijatelja sluzbeni auto nije pokupio,sami su se pokupili i zaseli, jedino ih je skinuo sa haube. Pretnje Krivokapica da divljastvo i bezakonje nece vise imati institucionalnu zastitu cini njihove aktere nervoznim i njihov puritanski gradjanski protest pod krilaticom - laz je istina a ropstvo je sloboda- cini apsolutno opravdanim...

Dragon

09.04.2021. 20:44

Pa dobro. Pokusajem sve razumjeti. Neka mi objasne samo jednu stvar. Majka mi je Crnogorka i citav svoj zivot na svakom popisu se izjasnjavala kao Crnogorka (ako je bilo opcijevu popisu). Otiso sam iz CG 1998. Moja sestra je jos u CG. Znaci ona je vec u CG 28 godina majka Crnogorka i nema jos drzavljanstvo. Molim objasnjenje. Ako moze?

Mima

10.04.2021. 23:22

Sto su se zabrinuli, pa niko a pogotovo Srbija ne želi da joj se montenegro pripoji. Samo nam oni trebaju u životu, i ovako su se svi već preselili u Beograd i studiraju pod uslovima boljim nego Srbi, a sad im smeta sto bi par Srba dobila drzavljanstvo, kao da ikome od nas to i treba. Smehotresni su.