"RESPIRATORI" STIGLI U SDT: Nastavlja se utvrđivanje odgovornosti za kupovinu neispravne medicinske opreme

I. D. S.

30. 03. 2021. u 08:38

DOKUMENTACIJA za prošlogodišnju nabavku respiratora, pronađena u Ministarstvu zdravlja i Kliničkom centru Crne Gore, predata je Specijalnom državnom tužilaštvu kako bi se utvrdilo da li je prilikom kupovine 31 aparata, neko od tada nadležnih, počinio krivično delo.

РЕСПИРАТОРИ СТИГЛИ У СДТ: Наставља се утврђивање одговорности за куповину неисправне медицинске опреме

Foto in4s

Među dokumentima dostavljeni su i računi za respiratore isporučeni tadašnjem NKT, koje su potpisali bivši direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković i bivši šef kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović. Njihovi potpisi su na računu od 23. marta 2020. godine, koji je firma "Urion" ispostavila NKT, a koji se odnosi na nabavku tri respiratora, za šta je ukupno plaćeno 56.407,45 evra.

Prema tim dokumentima, njih dvojica su svoj potpis stavila i na račun u iznosu od 217.013,43 evra, koji je firma "Glosarij" ispostavila NKT nekoliko dana kasnije, odnosno 1. aprila.

Foto Vlada CG

Taj račun odnosi se na nabavku 11 respiratora, od kojih je po pet bilo za KCCG i nikšićku Opštu bolnicu, a jedan za bolnicu u Beranama. Potpis tada ključnih ljudi u crnogorskom zdravstvu stavljen je i na fakturu za nabavku 17 respiratora, koji su NKT koštali 320.824,32 evra. Od te nabavke po jedan uređaj poslat je u bolnice u Bijelom Polju i Beranama, a 15 je ostalo u KCCG.

NEGIRAJU NEISPRAVNOST

IZ Ministarstva zdravlja i KCCG su pre desetak dana saopštili da od ukupno 33 respiratora kupljena prošle godine za oko 600.000 evra, ne rade čak 22 - 17 u Kliničkom centru, po dva u Opštim bolnicama Nikšić i Kotor, jedan u beranskoj bolnici. Ove navode negirao je bivši direktor Kliničkog centra Jevto Eraković, tvrdeći da su sporni respiratori ispravni, dok je bivši šef Kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović tvrdio da su sporni respiratori ispravni, ali nepouzdani.

Specijalna državna tužiteljka Mira Samardžić dobila je i odluku NKT-a da novcem iz svog fonda plate respiratore, koju je 1. aprila 2020. godine potpisao tadašnji šef tog Vladinog tela Milutin Simović, a predati su joj i zapisnici sa sednica NKT-a, u kojima se pominje nabavka respiratora. U tim spisima piše da je Ministarstvo zdravlja 23. marta prošle godine telefonskim putem obavešteno da su crnogorske kompanije nastavile komunikaciju sa ponuđačima iz Turske u cilju prikupljanja ponuda.

Jevto Eraković, Foto Arhiva

- Takođe, telefonskim putem je Ministarstvo zdravlja informisano da je kompanija "Denizler" iz Turske dostavila ponude za respiratore "uvent A" (7 komada), "uvent M" (šest komada) i "Uvent T" (devet komada), pri čemu je naglašeno da model T košta 16.400 evra. Od Ministarstva zdravlja tražena je potvrda da tehničke specifikacije navedenih uređaja odgovaraju potrebama zdravstvenog sistema. Ministarstvo zdravlja uputilo je odgovor da respiratori odgovaraju potrebama sistema - piše u zapisniku koji je dostavljen SDT-u.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda