U BARU POPUNJENO VIŠE OD 90 ODSTO BOLNIČKIH KAPACITETA: I nakon godinu dana borbe protiv korone - brojke ne ohrabruju

B.D.

27. 02. 2021. u 20:30

PREKO 90 % kapaciteta je popunjeno u Opštoj bolnici Bar, regionalnom Covid centru za Primorje. U borbi sa koronavirusom koja u Crnoj Gori traje skoro godinu dana, brojke ne ohrabruju. Naprotiv!

У БАРУ ПОПУЊЕНО ВИШЕ ОД 90 ОДСТО БОЛНИЧКИХ КАПАЦИТЕТА: И након годину дана борбе против короне - бројке не охрабрују

Foto: B. Dabić

Na Kovid odeljenju Opšte bolnice Bar hospitalizovano je 99 pacijenata, od kojih je  njih 39 zavisno od kiseonika. Oni imaju ozbiljnu kliničku sliku. Životno je ugroženo oko 20 pacijenata. U jedinici intenzivnog lečenja je  trenutno 12 pacijenata, četri su na neinvanzivnoj mehaničkoj ventilaciji, a na respiratoru trenutno nemamo ni jednog pacijenta, kazao je  dr Zoran Vojinović – epidemiolog dodajući da su pacijenti  u Opštoj bolnici Bar iz svih primorskih gradova od Ulcinja do Herceg Novog.   

Po pitanju lekova, dr  Vojinović navodi da za sada u Regionalnom  Covid centaru za Primorje imaju dovoljne količine antibiotika, i ostalih lekova, kao i kiseonika.

-Potrošnje su u enormnim količinama. Poređenja radi,  količine kiseonika koje smo ranije  na Internom odeljenju koristili na  nedeljnom nivou, sada je dnevna potrošnja. Dnevno, za 24 sata,  po 60 boca kiseonika  je potrebno za hospitalizovane pacijente, kaže dr Vojinović. 

 S obzirom da bolest ne jenjava, na Covid odeljenju Opšte bolnice Bar  su  povećani kapaciteti  za 10 kreveta, sa 105 na 115 kreveta. Od toga 13 je  za jedinicu intenzivnog lečenja.

- Pre nekoliko dana imali smo 105 hospitalizovanih pacijenata. Tokom poslednje posete ministarke zdravlja  dr Jelene Borovinić Bojović izvršena je reorganizacija lekara kojih inače  imamo 66, oko 40 specijalista, a ostali su specijalizanti tako da je podeljen teret. Napravljena su tri tima koji rade po sedam dana, kaže naš sagovornik. 

Prema rečima dr Vojinovića, u izolaciji je  trenutno šest lekara koji su  pozitivni, 11 medicinskih sestara i tehničara,  dva nemedicinska radnika. Od početka epidemije,  26 lekara su imali covid 19 (oko 40 %) , do sada je 59 medicinskih sestara i tehničara bilo pozitivno- što govori da su oni u bližem kontaktu sa pacijentima, kao i 19 ne medicinskih radnika. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)