ŠĆEKIĆ ZA ZABRANU LOVA U NAREDNIH DESET GODINA! Predsednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić najoštrije osudio čin odstrela ženke medveda

M. S.

19. 02. 2021. u 22:39

PREDSEDNIK Opštine Berane Dragoslav Šćekić najoštrije je osudio nelegalni čin odstrela ženke medveda koja je bila sa mladuncima u selu Rovca kod Berana, a koji je uzrujao čitavu crnogorsku javnost, navodeći da onaj ko je to uradio pokazuje bezosećajnost, građansku neodgovornost i baca mrlju na celi grad i ogromnu većinu časnih građana Berana koji su prepoznati po humanosti, herojstvu, obrazovanju i kulturi.

ШЋЕКИЋ ЗА ЗАБРАНУ ЛОВА У НАРЕДНИХ ДЕСЕТ ГОДИНА! Председник Општине Беране Драгослав Шћекић најоштрије осудио чин одстрела женке медведа

Foto: M.S.

Šćekić je pozvao Vladu da uvede opšti zabran lova.

- Nažalost neodgovorni pojedinci ovakvim i sličnim nedelima pokazuju sebičnost, odustvo humanosti i nedostatak svesti o potrebi zaštite biljnog i životinjskog sveta i tako stvaraju lošu sliku o Beranama - saopštio je Šćekić, pozivajući

Vladu Crne Gore da po hitnom postupku predloži izmene Zakona o lovstvu, kako bi se uveo opšti zabran lova na teritoriji Crne Gore na period od najmanje deset godina, radi zaštite i obnavljanja populacije divljači koja se nalazi pred istrebljenjem zbog krivolova.

- Moratorijum bi bio najbolji način da se spreči krivolov, neophodno je da poslove lovočuvarske službe preuzme policija jer lovačka udruženja nisu u stanju da na efikasan način zaštite lovišta od krivolova - naglasio je predsednik Opštine Berane.

Osumnjičenima za ubistvo medveda M.Č. (30) i D. G. (36) određeno je zadržavanje do 72 sata, saopšteno je iz Uprave policije.

Medved je u Evropi zaštićena vrsta kojoj prijeti izumiranje. Zbog toga su usvojeni međunarodni dokumenti koji ih štite, a čiji je potpisnik i Crna Gora. Prema crnogorskom Zakonu o divljači i lovstvu, trajno je zabranjen lov na mečku s mečetom do dvije godine starosti i na mužjaka i ženku do dve godine starosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna