FUNKCIONER DEMOKRATSKOG FRONTA: Afera „Abu Dabi fond“ potvrđuje opravdanost izmena zakona o tužilaštvu

M. D.

10. 02. 2021. u 20:25

KRIMINALNO-korupcionašku aferu „Abu Dabi fond“ koju smo mi iz Demokratskog fronta i kolege iz doskorašnje opozicije, tokom prethodnih godina, javno i sistematično razotkrivali, uprkos izostanku reakcije nadležnih organa, neophodno je sada dovesti do kraja.

ФУНКЦИОНЕР ДЕМОКРАТСКОГ ФРОНТА: Афера „Абу Даби фонд“ потврђује оправданост измена закона о тужилаштву

Foto DNP

Država mora da iskoristi sve mehanizme da bar delimično nadoknadi štetu koja joj je nanesena - kazao je Vladislav Bojović, član predsedništva Demokratske narodne partije u funkcioner Demokratskog fronta.

- To podrazumeva i da Petar Ivanović, Milutin Simović, bratanić Milivoja Katnića i svi drugi njeni akteri krivično odgovaraju, shodno zakonu i shodno dokazima, kojih je sasvim dovoljno - kazao je Bojović, naglašavajući da treba da odgovara i specijalni glavni tužilac, Milivoje Katnić, krivično i profesionalno, zbog izostanka bilo kakve reakcije tužilaštva.

Da se kriminalno poslovanje sprovodi, kaže Bojović, i tokom poslednjih nedelja i meseci i nakon parlamentarnih izbora i da se vinovnici tih radnji i dalje osećaju relaksirano i zaštićeno u odnosu tužilaštva, najbolje dokazuje promer pljevaske “Vektre-Jakić”.

-U saznanju smo da čak i tokom poslednjih nedelja i meseci, jedna od kompanija koja je dobila milione evra iz Abu Dabi fonda, „Vektra Jakić“, umesto da vrši preradu građe u svojoj fabrici, ona direktno ili preko drugih svojih kompanija, prodaje balvane za keš malim drvoprerađivačima, grubo kršeći koncesioni ugovor i zakone, pri tom izbegavajući plaćanje - kazao je Bojović.

On je podsetio da je Privredni sud dozvolio „Vektri Jakić“ da nastavi da seče pljevaljske šume (novih 10 000 kubika) uprkos odluci Uprave za šume da se ovoj kompaniji oduzmu koncesije.

- I sada „Vektra Jakić“ zahvaljujući skandaloznoj i kriminalnoj odluci Privrednog suda, a ništa manje i Poreskoj upravi, koristi ovu priliku da nastavi da deluje kao divlji preprodavac, to jest kao švercer najkvalitetnije građe - kazao je Bojović.

On je dodao da su formalni i neformalni vlasnici ove komanije za mizerni iznos koncesione naknade dobili mogućnost da seku pljevaljske šume i dalje uzimaju torbe keša u četiri ili pet puta većem iznosu, ovog puta prodajući trupce malim drvoprerađivačima u kešu.

- Predložene izmene zakona o tužilaštvu upravo imaju za cilj da se na ključne pozicije u tužilaštvu postave pošteni tužioci kako bi se zaustavio dalji kriminal i nanošenje štete državi i građanima - zaključuje Bojović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju