PLJAČKALI NA RAČUN SIROTINJE: Reagovanja povodom afere "Abu Dabi fond", na potezu Specijalno državno tužilaštvo

V. KADIĆ

10. 02. 2021. u 08:38

NA šta će izaći najnovija afera o nenamenskoj raspodeli kreditnih sredstava u iznosu od 50 miliona dolara iz Abu Dabi fonda od koje se trese Crna Gora?

ПЉАЧКАЛИ  НА РАЧУН СИРОТИЊЕ: Реаговања поводом афере Абу Даби фонд, на потезу Специјално државно тужилаштво

Foto Novosti

Ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović saopštio je da je dokumentacija u vezi sa programom podrške Abu Dabi fonda za razvoj poljioprivrede završila u Specijalnom državnom tužilaštvu. Višemilionska sredstva su uplaćena na specijalni račun u Prvoj banci, koju kontroliše Aco Đukanović, brat crnogorskog predsednika Mila Đukanovića.

Demokratska Crna Gora zatražila je hitno reagovanje nadležnih povodom podataka koje je izneo ministar Stijović.

Građanski pokret URA podseća da deo dokumentacije, sa koje je skinuta oznaka tajnosti, kako navode, pokazuje da je, pored Petra Ivanovića i Zorana Vukčevića i Milutin Simović "direktno umešan u nezakonito poslovanje oko raspolaganja sredstvima iz Abu Dabi fonda".

- Za takav zločin prema budžetu Crne Gore moraju odgovarati svi koji su takve kriminalne poslove konstruisali, prikrivali i nažalost uspešno sprovodili. A to uključuje i sadašnjeg presednika Opštine Nikšić, Milutina Simovića, koji je svojim potpisom omogućavao pljačku novca svih građana Crne Gore - naveli su iz URE.

Aleksandar Stijović, Foto Jutjub

Nebojša Medojević, lider Pokreta za promjene i poslanik u Skupštini Crne Gore, smatra da su čitavu "specijalnu operaciju vodila braća Đukanović".

- Istraga treba da utvrdi da li su formalni korisnici bili samo paravan za pljačku i pranje novca. Informacija da su transferi išli preko "specijalnog računa" u Prvoj banci izvan kontrole Centralne banke, su jasna indicija istražiteljima gde ide trag novca.

DUG DRŽAVI, NOVAC TAJKUNIMA

KORUPCIONAŠKA afera sa kreditima iz Abu Dabi fonda za poljoprivredu nije bila moguća da država nije dala garancije, koje su kasnije i naplaćene, jer krediti nisu vraćeni. Novac nije upotrebljen namenski, izvučen je na privatne račune. Projekti nisu realizovani, država nije uzela dobre kolaterale, dug ostaje državi, a pare tajkunima. Država je podelila većinu sredstava isključivo firmama bliskim ANB i DPS. Kredite su dobile "Vektra" (u stečaju), "Carine", "Milkraft", IM "Gradina" iz Rožaja, "Goranović", "Franca". Čitav posao je osmišljen u Prvoj banci - kategoričan je Medojević.

Znajući modus operacije Prve banke i Aca Đukanovića, ne bi me iznenadilo da firme koje su dobile ove "kredite" taj novac nisu ni videle! Ili su ga nakon uplate odmah prebacili na neke "of-šor" račune po nalogu Đukanovića. Zato Vlada nije obezbedila te kredite, a dala je državne garancije Abu Dabi fondu. Pare su nestale, a projekti nisu realizovani. Garancije su pale. Crnogorska sirotinja plaća pljačku sopstvene države od strane braće Đukanović - saopštio je Medojević, dodajući da je posebno zanimljiv višemilionski kredit firmi "Milkraft" u vlasništvu Dragana Burića, inače počasnog konzula Crne Gore u Panami!

Foto prvabankacg

- Burić je sam izjavljivao da ima 18 "of-šor firmi", a u aferi "Panamski papiri" jasno se videlo da Đukanovići imaju poslove preko Paname i da je kontakt osoba bio upravo Petar Ivanović, koji je bio glavni operativac za ove "kredite" zaključuje Medojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024