BLIŽA SMENA KATNIĆA I STANKOVIĆA: U pripremi inicijativa nove parlamentarne većine o izmeni tužilačkih zakona

V. K.

03. 02. 2021. u 08:38

U SKUPŠTINI Crne Gore u toku je priprema inicijative nove parlamentarne većine za izmenu tužilačkih i drugih zakona, a vanredna sednica mogla bi biti održana 18. februara ukoliko se do tada obave konsultacije poslaničkih klubova, kao i sa predstavnicima Vlade u čijem resoru su zakoni.

БЛИЖА СМЕНА  КАТНИЋА И СТАНКОВИЋА: У припреми иницијатива нове парламентарне већине о измени тужилачких закона

Foto Skupština CG

Nove zakonske izmene o tužilaštvu dovešće do smene tužilaca koji nisu kadri da se uhvate ukoštac sa organizovanim kriminalom i visokom korupcijom.

Pozicija se drma i Milivoju Katniću, glavnom specijalnom državnom tužiocu i njegovom timu, kao i Ivici Stankoviću, v.d. vrhovnog državnog tužioca. Sumnja se da su oni politički zloupotrebljeni tokom mandata bivšeg režima Mila Đukanovića. Ukazuju da upravo proces "državni udar" koji se vodio protiv lidera DF-a najslikovitije pokazao političku motivisanost Katnića i Specijalnog državnog tužilaštva.

Ivica Stanković, Foto Arhiva

Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta, koji je i deo nove parlamentarne većine, smatra da je i te kako neophodan set novih zakona iz oblasti pravosuđa kako bi se razrešila ozbiljna kriza u tom sektoru.

- I pokidali kraci kriminalnih hobotnica koje su povezane sa crnogorskim pravosuđem - poručio je Knežević.

ISPITATI SUMNjIVE RADNjE ĐUKANOVIĆA

- ANKETNI odbor baviće se i ulogom Đukanovića u stečaju u Kombinatu aluminijuma, ali i aferama "Telekom" i "A2A", kao i pitanjem kako su braća Đukanović skinuli novac sa računa Atlas banke i preneli ih na Prvu banku. Anketni odbor će se zalagati da se otkriju poslovne veze između Đukanovića i bivšeg premijera Malte koji je osumnjičen za umešanost u ubistvo novinarke Dafne Karuana Galicije - dodaje Knežević.

Već više od godinu dana u Vrhovnom državnom tužilaštvu vlada stanje v. d., jer je vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću istekao mandat, dok njegov naslednik još nije izabran! On bi trebalo da ode u penziju za dva meseca, a zamenjivaće ga tužilac iz Vrhovnog tužilaštva. Nova parlamentarna većina ne može da obezbedi 49 poslanika za izbor VDT, pa će pribeći izmenama odredaba zakona o državnom tužilaštvu.

Milivoje Katnić, Foto Arhiva

Poslanici će se baviti i donošenjem zakona o parlamentarnoj istrazi, što će biti preduslov za formiranje anketnih odbora, poput već najavljenog koji se odnosi na "dokaze i tvrdnje" Duška Kneževića, odbeglog biznismena, i njegovih poslovnih angažmana sa porodicom Đukanović. Najavljena je istraga i ispitivanje kastodi računa Mila Đukanovića i kredit kod Pirues banke od 1,5 miliona evra. Milan Knežević je nedavno izjavio da je Specijalno državno tužilaštvo moglo da otvori kastodi račune Đukanovića.

- A zašto to nije uradio, time će se baviti Anketni odbor i Đukanović će morati da dođe na sednicu tog tela, kao i Milivoje Katnić - kategoričan je Knežević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

„NE ČUJEM TE OD MIG-OVA“: Milan Knežević brutalno odgovorio poslaniku DPS, na njegovo tužakanje Briselu (FOTO)