NEPOTREBNA RASPRODAJA RESURSA: Demokrate iz Bara traže da se preispita privatizacija dela kompanije "Luke Bar"

B. DABIĆ

01. 02. 2021. u 07:39

DOK turska kompanija "Global ports" razmatra mogućnost prodaje svog udela u "Port of Adrija" iz Bara, nekadašnjih "Kontejnerskih terminala" državne "Luke Bar", predsednik OO Demokrata Dragan Tufegdžić smatra da je došlo vreme kada se mora preispitati privatizacija firme "Port of Adrija".

НЕПОТРЕБНА РАСПРОДАЈА РЕСУРСА: Демократе из Бара траже да се преиспита приватизација дела компаније Луке Бар

Foto B. Dabić

Ova kompanija bila je srce nekadašnje jedinstvene "Luke Bar", smatra Tufegdžić i dodaje da je prodaja dela jedinstvenog sistema, kod bilo koga ko poznaje proces stvaranja ovakvih kompanija nešto što se teško može opravdati.

- Ova privatizacija je predstavljala obrnut proces, odnosno razgradnju - uveren je predstavnik Demokrata. - Ako se nekome proda za osam miliona evra jedan od najvrednijih resursa Crne Gore i Bara, povratna očekivanja moraju biti vrednija od dotadašnjih.

Tufegdžić, takođe, smatra da se mora proveriti tvrdnja o postojanju stambenog fonda, od oko četiri miliona evra, pre prodaje dela "Luke" turskim investitorima.

- Javna je tajna, a i skandalozna sumnja, da su se poslovi koje je moglo obavljati i AD "Luka Bar" u vlasništvu države, ustupali ili prećutno prepuštali firmi "Port of Adrija" sa čim se AD "Luka Bar" postavljalo u neravnopravan položaj. Ako su postojali takvi dogovori, morali su biti odobreni i garantovani sa najviših adresa. A kako je većina privatizacija rađena, istina nije daleko - kazao je Tufegdžić.

On ističe da je konačno došlo vreme kada se i ova privatizacija mora ispitati.

- Država mora pokazati da nije zaboravila ni ovaj deo luke, njene radnike i privatizaciju - zaključio je Tufegdžić.

GUBICI I KREDIT OD 20 MILIONA

PREMA finansijskom izveštaju za devet meseci prošle godine, "Port of Adrija" je u gubitku 1,4 miliona evra, dok je na kraju septembra ukupni akumulirani gubitak iz prethodnih godina narastao na 29,8 miliona evra. Revizor navodi i da je većinski vlasnik u januaru 2020. godine dao garantno pismo u kojem iskazuje nameru da obezbedi finansijsku podršku društvu potrebnu za neometano poslovanje u periodu od 12 meseci. "Global ports" je 2018. garantovao i za dugoročni kredit od 20 miliona evra, koji je barska firma uzela od Evropske banke za obnovu i razvoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!