BRISEL NAJBOLJI PARTNER: Predsednik Vlade Zdravko Krivokapić u prvoj zvaničnoj poseti sedištu Evropske unije

V. KADIĆ

16. 12. 2020. u 05:46

PREMIJER Zdravko Krivokapić poručio je u Briselu da će Evropska unija u Crnoj Gori imati najboljeg partnera.

БРИСЕЛ НАЈБОЉИ ПАРТНЕР: Председник Владе Здравко Кривокапић у првој званичној посети седишту Европске уније

Foto Tviter

On je izrazio zahvalnost podršci koju Vlada na čijem je čelu dobija od EU. Krivokapiću je Brisel prva zvanična poseta nakon što je nedavno preuzeo funkciju crnogorskog premijera.

On je vodio razgovore sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

- Ovo je prva poseta koja se dešava tokom druge radne sedmice nove demokratske vlade i ovo je znak najviše podrške - kazao je Krivokapić, dodajući da je Mišel želeo da čuje informacije iz prve ruke - da Crnoj Gori pruži punu podršku za aktivnosti kojima je opredeljena nova vlada. - To je prevashodno naš put ka EU i težnja da Crna Gora bude 28. članica Unije.

Šef Evropskog saveta Šarl Mišel napisao je na svom tviter-nalogu da je Crna Gora "suštinski važan partner".

- Bliske veze sa zemljama Zapadnog Balkana su krucijalne za EU i Crna Gora je suštinski važan partner. Imate našu punu podršku za reforme koje vaša zemlja sprovodi - naveo je Mišel.

Igor Damjanović, Foto Privatna arhiva

Shodno programu posete, premijer Krivokapić bi trebalo da se danas sastane sa evropskim komesarom za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varheljijem, predsednikom Vlade Kraljevine Belgije Aleksandrom de Kroom, kao i sa predsednicom Predstavničkog doma Belgije Elijanom Tilije. Sa predsednikom Vlade su otputovali ministarka odbrane Olivera Injac, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i glavni pregovarač Crne Gore sa EU, Zorka Kordić.

To su samo kurtoazne pohvale

OD prve posete teško da može da se očekuje nešto konkretno, sem kurtoaznih pohvala i verbalne podrške Vladi CG od strane EU i NATO birokrata. Sa teškom ekonomskom i finansijskom situacijom u kojoj se država, opustošena od strane prethodnog režima, nalazi, moraćemo po svoj prilici da se izborimo sami, plaćajući skupe kredite i pozajmice - kategoričan je Igor Damjanović.

Prva zvanična poseta premijera Krivokapića Briselu, a ne Beogradu ili Banjaluci dočekana kritički kod jednog dela vladajuće većine (Nove srpske demokratije), ali i javnosti.

- To što je Zdravko Krivokapić odabrao Brisel za svoju prvu međunarodnu posetu je očekivana odluka. On je u svojoj predizbornoj kampanji naglasio da će, ukoliko bude u prilici da formira vladu, nastavak evropskih integracija biti prioritet - kaže, za "Novosti", Igor Damjanović, politički analitičar.

- Bez obzira na to što sam lično skeptičan prema tzv. evropskim perspektivama, odluka premijera Krivokapića da poseti Brisel je nesporna, što naravno nije slučaj sa jučerašnjom odlukom njegove vlade da produži sankcije Rusiji. Sam premijer u predizbornoj kampanji žestoko je kritikovao sankcije Rusiji, a od obaveze da potpuno usaglasimo našu spoljnu politiku sa EU, tj. od otvaranja poglavlja 31, daleko smo, čak iako sve bude išlo u najboljem redu još najmanje šest godina.

Damjanović smatra da nije sporno ni to što je poseta Briselu dobila prioritet u odnosu na Beograd, ili Banjaluku. Međutim, premijer Krivokapić mora uložiti maksimalan napor da se odnosi sa Srbijom i Republikom Srpskom poprave.

- Nadam se da on neće ponavljati gafove iz septembra i oktobra, kada je u televizijskim intervjuima napadao predsednika Vučića, odnosno primio delegaciju opozicionog PDP-a, koji je u to vreme bio uveliko u predizbornoj kampanji za lokalne izbore u Republici Srpskoj. Zdravko Krivokapić nikako ne bi smeo da igra ulogu koju je krajem devedesetih igrao Milo Đukanović, kada je okupljao i podržavao opoziciju Slobodanu Miloševiću.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024