KAFEDŽIJE "NA LEDU": Nove mere produžile radno vreme trgovina i skratile policijski čas

I. D. STOJADINOVIĆ

10. 12. 2020. u 06:34

U CRNOJ Gori se od juče primenjuju nove mere u cilju suzbijanja pandemije kovida 19 koje predviđaju nešto duže radno vreme za trgovinu, kraći policijski čas, ali i dopuštaju vernicima da prisustvuju verskim obredima.

КАФЕЏИЈЕ НА ЛЕДУ: Нове мере продужиле радно време трговина и скратиле полицијски час

Ugostitelji na rubu preživljavanja / Foto Depositphotos

Izmene nisu uticale na rad ugostiteljskih objekata, koji će raditi samo do 18 časova. Predstavnici tog sektora pisali su premijeru tražeći da im se i dalje isplaćuju subvencije i obezbede poreske olakšice.

Rad trgovina će se organizovati od 7 do 20 časova, a neophodno je u skladu sa površinom objekta i brojem korisnika obezbediti jednu ili više osoba koje će kontrolisati poštovanje mera - korona redari. Vikendom je i dalje zabranjen međugradski saobraćaj i to od petka u 22 časa do ponedeljka u pet ujutru. Zabranjena su i okupljanja u grupi više od četiri punoletne osobe zajedno na otvorenom prostoru, a nisu dozvoljene ni posete u zdravstvenim i ustanovama socijalne i dečje zaštite. Novim merama verski objekti su otvoreni i za vernike, s tim što se obred uz prisustvo vernika može obavljati tako da se obezbedi najmanje 10 metara kvadratnih prostora po osobi.

Ugostitelji očekuju da nova vlada obezbedi osim subvencija i poreske olakšice. Oni su predstavnicima Vlade predložili reprogram parafiskalnih nameta, plaćanja struje, vode, komunalija koje dospevaju u narednih 12 meseci na rok od pet godina. Smatraju i da je neophodno sniženje stope PDV-a na usluge u ugostiteljskim objektima na 7 odsto, a predlažu da ta mera traje u naredna 24 meseca. Njihov predlog je i subvencionisanje minimalnog ličnog dohotka sa svim porezima i doprinosima od 222 evra u narednih šest meseci, kao i petogodišnji reprogam razlike poreza i doprinosa do punog ličnog dohotka koji daju poslodavci dok traju mere. Od nove vlade će zatražiti subvencije za struju i vodu u visini od 50 odsto u narednih pola godine, sa početkom od 1. decembra, kao i obezbeđenje refundacije celokupnog iznosa zakupa.

MERE U DRUGOM POLUGODIŠTU

NOVE mere i organizacija u obrazovanju mogle bi se očekivati u drugom polugodištu, s obzirom na zaključke koji su doneseni na sastanku ministarke prosvete, nauke, kulture i sporta, Vesne Bratić i predstavnika Sindikata i NVO sektora. Ministarstvo prosvete je otvoreno za predloge Sindikata i civilnog sektora, dok su predstavnici Sindikata prosvete naglasili da bi valorizacija povećanog obima rada nastavnika trebalo da bude jedan od prioriteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)