PROFESIONALCI, A NE PARTIJSKI KADAR: Analitičari o izazovima u radu nove vlade i sprovođenju neophodnih promena

Z. Z.

09. 12. 2020. u 08:11

PRIORITET u radu nove vlade trebalo bi da bude profesionalizacija javne uprave, smatra profesor Đorđije Blažić. Osim toga, naglašava, da se vladin tim okrene razvoju institucija i primeni zakona.

ПРОФЕСИОНАЛЦИ, А НЕ ПАРТИЈСКИ КАДАР: Аналитичари о изазовима у раду нове владе и спровођењу неопходних промена

Zgrada Vlade Crne Gore, Foto V. V.

Mila Kasalica, ekonomska analitičarka, smatra da je ocena premijera Zdravka Krivokapića o "sprženoj zemlji" neupitna, jer je, ističe, Crna Gora u nezavidnoj ekonomskoj situaciji.

Izbor nove vlade ima dosta prednosti, ali i nedostataka, ocenjuje Blažić. Kaže, dobro je što su se nakon tri decenije desile promene.

- Prema prirodi stvari, svaka vlast je autoritarna koja teži da drži pod kontrolom sve, tako da svaka promena vlasti daje jedan novi kredibilitet, šansu da se društveni odnosi razvijaju na bolji način - komentariše profesor doktor Blažić.

Retkost je, napominje, da smo dobili akademsku vladu, ljude koji imaju visoka zvanja - doktore i magistre nauka.

- To jasno i formalno govori o stručnosti. Međutim, ipak nije dovoljno, pa bi u narednom periodu trebalo da izvršna vlast bude operativna i da poradi na razvoju institucija. Pred Vladom su veliki izazovi, pre svega da institucije koje su do sada bile partijske, od lokalnog do državnog nivoa, učini profesionalnim. Da krene u izmenu zakonskih rešenja, prvenstveno izbornog zakonodavstva - poručio je Blažić i istakao da valja krenuti od Ustavnog suda, tužilaštva...

Za Milu Kasalicu, ekonomsku analitičarku, ekspoze novoizabranog premijera Zdravka Krivokapića je primarno politička i građanska poruka, koja se može, rekla je, sažeti, u finalnoj rečenici Krivokapića - "Red, rad i odgovornost".

- Termin "spržena zemlja" je objektivan za crnogorsku ekonomiju koja je do sada bila okovana i skamenjena zakulisnim dogovorima crnogorskih neoliberala unutar akademije i politike. Posredno i javne administracije. Nije to lako čuti, ali to je nesumnjiva činjenica naše ekonomije, tekovina neoliberalnog ekonomskog predatorstva decenijama unazad - ocenila je Kasalica.

STABILIZACIJA

ZATO su pred izvršnom vlašću, zaključuje Kasalica, ozbiljne reforme, koje su važne za razvoj malog i makrobiznisa. Kroz budžet za narednu godinu, kaže, zato treba poslati jasnu poruku o stabilizaciji i oporavku ekonomije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024