REBALANS PRE NOVOG BUDŽETA: Odlazeća vlada i buduća vlast narednih dana baviće se finansijsko-ekonomskim stanjem

V. KADIĆ

23. 11. 2020. u 07:37

MINISTARSTVO finansija odlazeće vlade Duška Markovića saopštilo je da je nacrt budžeta za 2021. godinu urađen u zakonskom roku do 30. oktobra, ali da ga nisu poslali Vladi i parlamentu, jer je mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić najavio reorganizaciju izvršne vlasti, nove nestranačke ličnosti u ministarstvima kojih će umesto do sadašnjih 18 biti 12.

РЕБАЛАНС ПРЕ НОВОГ БУЏЕТА: Одлазећа влада и будућа власт наредних дана бавиће се финансијско-економским стањем

Zgrada Vlade Crne Gore, Foto V. V.

Podsećamo da je mandatar Krivokapić rekao da će do 20. decembra imati predlog budžeta, tvrdeći da od Ministarstva finansija nisu mogli dobiti informacije o zapošljavanju i u vezi sa planiranjem državne kase. To su iz odlazeće vlade demantovali upućujući poziv Krivokapiću na sastanak, i da dostavi nacrt uredbe o novoj organizaciji javnog sektora. Prvi sastanak predstavnika Ministarstva finansija i kandidata za ministre o ovom, ali i drugim pitanjima, nezvanično saznajemo, trebalo bi da se održi već danas.

Nebojša Medojević, lider Pokreta za promene, partije koja je u okviru Demokratskog fronta bila deo pobedničke liste "Za budućnost Crne Gore", kaže da je Vlada Crne Gore obavezna po zakonu da napravi rebalans budžeta za 2020.

- Na raspravi o budžetu u parlamentu tada sam pozvao ministra finansija Darka Radunovića da odmah pristupi novom rebalansu, jer su pretpostavke Vlade bile nerealne i pogrešne. Vlada je ušla u rebalans u aprilu 2020, sa pretpostavkom da će pad prihoda od turizma biti 60 odsto i da će pad BDP biti 6,8 odsto. Tada sam ministru rekao da će pad prihoda od turizma biti oko 90 odsto, a da će pad BDP biti oko 20 odsto - kaže Medojević. - Moje procene pada prihoda od turizma i pada BDP su bile mnogo realnije i preciznije. Pad izvornih prihoda budžeta u prvih deset meseci ove godine je više od 195 miliona evra, u odnosu na isti period 2019. godine. Sasvim je jasno da je neophodan novi rebalans budžeta za 2020. pre nego što se u parlamentu bude raspravljalo o budžetu za 2021.

Medojević ističe da se, Vladina projekcija iz rebalansa da će prihodi od poreza biti 1,6 milijardi evra, pokazala nerealnom jer su izvorni prihodi budžeta za prvih deset meseci ove godine samo 1,3 milijarde. On dodaje da sa ovako velikim padom priliva poreza, a posebno PDV, jasno je da će prihodi budžeta biti manji od projektovanih rebalansom.

- Zbog promašaja u projekciji Vlada je dužna po zakonu da pripremi još jedan rebalans, kako bi uskladila prihode i rashode budžeta prema realnim ostvarenjima - objašnjava Medojević. - Nemoguće je raspravljati o predlogu za 2021, a da prethodno nije napravljen rebalans u skladu sa realnim padom BDP u rasponu od 16 do 18 odsto i padom izvornih prihoda budžeta.

U timu mandatara Krivokapića biće kandidati za ministre finansija i socijalnog staranja, ekonomskog razvoja i kapitalnih investicija Milojko Spajić, Jakov Milatović i Mladen Bojanović, dok će u ime odlazeće vlade u razgovorima da učestvuje ministar finansija Darko Radunović sa saradnicima.

PLATE I PENZIJE

IZ odlazećeg Ministarstva finansija saopštavaju da Vlada Crne Gore u minulom vremenu nije imala komunikaciju sa Međunarodnim monetarnim fondom po pitanju fiskalne politike za narednu godinu. Iz ovog resora smatraju da plate i penzije ne treba smanjivati, već osigurati njihovu redovnost.

- Naznačeni navodi Medojevića ne odgovaraju istini, niti zavređuju dalje komentare - ističe se u reagovanju Ministarstva finansija.

ENORMNI DUG OPŠTINA

PREMA podacima za 2019. godinu objavljenim na sjatu - lokalne finansije.me, koji je odnedavno u funkciji, crnogorske opštine duguju oko 118,5 miliona evra, a od tog novca 67,6 odsto predstavlja inostrani dug, dok je 32,4 odsto takozvani domaći dug. Ukupni dug lokalnih samouprava predstavlja 3,13 odsto u ukupnom javnom dugu Crne Gore, koji je u 2019. godini iznosio oko 3,7 milijardi evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije