PODGORICA NA KORAK DO OŠTRIJIH MERA: Crna Gora svakog dana obara negativne rekorde po broju stanovnika obolelih od virusa korona

I. D. STOJADINOVIĆ

04. 11. 2020. u 11:30

U CRNOJ Gori ponovo se obaraju crni rekordi u vezi sa virusom korona. Iz Instituta za javno zdravlje poručili su da se očekuje da broj zaraženih bude još veći, te da kao jedini izlaz vide pooštravanje mera.

ПОДГОРИЦА НА КОРАК ДО ОШТРИЈИХ МЕРА: Црна Гора сваког дана обара негативне рекорде по броју становника оболелих од вируса корона

Foto IJZCG

Najviše novopozitivnih registrovano je u Podgorici, Nikšiću i Budvi. Pomoćnik direktora IJZCG dr Senad Begić kazao je da se očekuje da broj zaraženih u narednim danim bude veći i da ne vidi drugi izlaz iz ove situacije osim pooštravanja mera za sprečavanje širenja zaraze.

- Devet meseci se borimo s istim virusom, opasnost je ista, mere i preporuke su iste i mi devet meseci ne možemo da stavimo virus pod kontrolu. Drugog izlaza nema ako dođe do rasta broja novoobolelih - kazao je Begić, i istakao da su svesni da je situacija i u regionu slična i da sve te države pooštravaju mere.

DRASTIČAN RAST SMRTNOSTI

U PROTEKLA tri meseca Crna Gora je imala najveću stopu zaraženih koronom u Evropi, a drastično raste i broj umrlih, kazali su iz Sindikata doktora medicine, navodeći da je smrtnost od 6. oktobra do 1. novembra, porasla za čak 66,5 odsto.

Foto privatna arhiva

Kada je reč o glavnom gradu Crne Gore, Begić navodi da je na korak do pooštravanja mera, odnosno zatvaranja ugostiteljskih objekata, škola i ograničenog kretanja.

- Mislim da Podgorica teško može da izbegne prelazak u grupu tri i da kumulativna incidencija bude iznad 800. Sa brojevima od danas i subote i nedelje, Podgorica će teško izbeći grupu tri i plašim se da ne probije i grupu od 1.200, što bi značilo i zatvaranje posle 22 sata. Ako vi znate za neki drugi način da se ovaj problem reši, rado ću ga saslušati. Rešenja drugog nema, ili ćemo se pridržavati mera ili će doći do onoga što mi želimo da izbegnemo i onoga što bih smatrao svojim ličnim porazom - kazao je Begić.

RESPIRATORI

U CRNU Goru je dopremljeno 20 respiratora vrednih 300.000 evra, koje je NATO donirao kroz Pandemijski poverenički fond. Respiratori će biti dopremljeni u KCCG, a nakon toga raspoređeni ostalim kovid-bolnicama. Osim toga, donirana je i medicinska oprema vredna pola miliona evra, koja će biti isporučena u narednom periodu.

Kada je reč o dugom čekanju na rezultat testa na virus korona, pomoćnik direktora IJZCG kazao je da pristiže mnogo uzoraka, ali da su potpisani ugovori sa privatnim laboratorijama. Kako je naveo, u privatnim ustanovama obrađivaće se uzorci koji ne budu obrađeni u Institutu, i nada se da će se smanjiti vreme čekanja na rezultate.

Nacionalno koordinaciono telo je na poslednjoj sednici, održanoj u ponedeljak, dalo preporuke Kriznom medicinskom štabu da zbog aktuelnih dešavanja, a u cilju sprečavanja blokade rada zdravstvenog sistema napravi plan povećanja bolničkih postelja u postojećim kovid-bolnicama i aktiviranja novih, te uradi analizu rizika od obolevanja medicinskog kadra s obzirom na visoku izloženost.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri