ĐUBRETARI "ČISTE" NOVČANIKE: Podgorički parlament u četvrtak će odlučivati o uvođenju novog cenovnika za komunalne usluge

I. D. S.

27. 10. 2020. u 08:52

PREDUZEĆE "Čistoća" pripremilo je novi cenovnik usluga sakupljanja i transporta komunalnog otpada na osnovu kojeg su cene za građane uvećane za čak 50 odsto, dok je za firme predviđeno poskupljenje od 30 odsto.

ЂУБРЕТАРИ ЧИСТЕ НОВЧАНИКЕ: Подгорички парламент у четвртак ће одлучивати о увођењу новог ценовника за комуналне услуге

Vozilo komunalnog preduzeća

O njemu će se u četvrtak izjasniti odbornici u lokalnom parlamentu. Ukoliko se usvoji, građani će uslugu sakupljanja i transporta komunalnog otpada plaćati 0,045 evra po kvadratu stambenog prostora umesto dosadašnjih 0,03 evra.

- Razlozi za utvrđivanje novog cenovnika usluga sakupljanja i transporta komunalnog otpada jesu u teritorijalnom povećanju površine koje ovo društvo održava, odnosno u povećanju broja posuda koje postavlja i svakodnevno iz njih sakuplja i prevozi otpad - navodi se u mišljenju Sekretarijata za komunalne poslove. - Zatim, u kontinuiranom investicionom ulaganju kojim su se stvorile mogućnosti za primenu propisanih zakonskih rešenja u cilju zaštite životne sredine, kao i cilju primene modernijih urbanih rešenja sakupljanja otpada kao što su polupodzemni i podzemni kontejneri, nabavci neophodne mehanizacije koja je usklađena sa novim sistemima odlaganja otpada.

Napominju da je broj posuda koje je društvo održavalo 2007. godine 2.790 komada, dok je taj broj na kraju 2019. godine iznosio 4.132 komada, a da je broj specijalnih vozila i mašina sa 37 povećan na 68. To je, kako tvrde, uticalo na povećanje troškova poslovanja.

Na najavljeno poskupljenje reagovali su iz podgoričkog Odbora Prave Crne Gore, navodeći da je odluka odbora direktora "Čistoće" još jedan atak na novčanik svih građana Podgorice.

- U vremenu kada nezaposlenost raste zbog opšte nesposobnosti čelnika, što glavnog grada, što ostalih činilaca vlasti, smatramo da je nemoralno dodavati troškove ljudima koji nemaju mogućnost da ostvare svoja osnovna prava. Ekonomsko pravdanje ove odluke je u najmanju ruku bestidno i smešno, a podela tereta povećanja troškova je takva kakvu ova grupa već dugo vremena drži kao temelj svoje vlasti - 50 odsto skuplje za građane, a 30 za firme. Povećanje bilo koje cene za 50 odsto mora biti izuzetno dobro opravdano i objašnjeno, a ne šturo i nemušto objavljeno. Ali i to je jasan pokazatelj stručnosti, znanja i namera gradskih vlasti - kazali su iz PCG.

GODIŠNjA NAPLATA

- PRIMENOM cene od 0,045 evra ko kvadratu fakturisana realizacija bi se povećala za 64.055 evra na mesečnom nivou, odnosno 788.660 evra na godišnjem nivou. Ukupan iznos fakturisane realizacije iznosio bi 192.166 evra na mesečnom, odnosno 2.305.922 evra na godišnjem nivou. Procenjena naplata na godišnjem nivou je 80 do 85 odsto, odnosno od 1.844.794 do 1.960.093 evra - objasnili su u Sekretarijatu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri