NADOKNADA ČASOVA BEZ NADOKNADE: Prosvetari u Crnoj Gori strepe od predloga modela za vrednovanje dodatnog rada u školama

I. D. STOJADINOVIĆ

27. 10. 2020. u 07:51

PROSVETNA zajednica Crne Gore pozvala je resorno ministarstvo da objasni kako će i na koji način nadoknaditi septembarsku platu zaposlenima u prosveti koji rade na određeno, s obzirom na to da će nastava propuštena u mesecu zakašnjenja početka školske godine morati da se nadoknadi.

НАДОКНАДА ЧАСОВА БЕЗ НАДОКНАДЕ: Просветари у Црној Гори стрепе од предлога модела за вредновање додатног рада у школама

Foto AP

Iz Upravnog odbora udruženja naveli su da su prosvetari zaposleni na određeno, kao i njihove kolege koji rade na neodređeno i kojima će biti plaćen rad za septembar, ispunili svoje radne obaveze.

- Ministarstvo prosvete je moralo izaći sa jasnim stavom kada će i na koji način prosvetnim radnicima sa radom na određeno vrednovati njihov rad - kazali su u tom udruženju i podsetili da je školska 2020/2021. godina zbog situacije izazvane virusom korona odložena za 1. oktobar, ali da je kompletno nastavno osoblje bilo spremno 1. septembra.

- Ovo se odnosi i na zaposlene na određeno radno vreme, asistente u nastavi, koji rade u dve škole, ili su morali da pristupe službenoj edukaciji, odeljenjske starešine - pojasnili su iz PZCG.

Prema njihovim rečima, propuštena nastava u septembru se mora nadoknaditi u sledećem vremenskom periodu, ali će zaposleni na određeno to raditi bez novčane nadoknade.

- U svemu ovom čudno je da predstavnici Sindikata prosvete nisu prvo od Ministarstva tražili odgovor na to pitanje, jer ako ništa, hronološki se prvo to dogodilo, a i otprilike u pitanju je oko 1.500 nastavnika na određeno - naveli su iz PZCG.

Oni su kazali da resorni ministar, Damir Šehović olako daje obećanje da će ubrzo objaviti predlog modela za vrednovanje dodatnog rada u školama.

- Svi znamo da obim rada nastavnika jeste povećan, ali kako ga valjano kvantifikovati i valorizovati - upitali su iz PZCG, ističući da su u nekoliko navrata tražili da se odgovori na pitanje uskraćivanja septembarske plate nastavnicima koji rade na određeno.

- Ove ideje, koje se javljaju u poslednje vreme, u tehničkom mandatu ministra Šehovića i v. d. stanju sindikata, su odraz politikanstva - smatraju u tom udruženju.

Oni su naveli da su prosvetari od marta suočeni sa dodatnim radom usled pandemije, a da su se i Ministarstvo i strukovni sindikat oglušili na apele da se nađu mere podrške prosvetnim radnicima.

Septembarska plata koju nisu primili, samo je jedan od problema sa kojima se suočavaju profesori koji su zaposleni na određeno vreme. Kako je za "Novosti" kazao profesorka I. P. zaposlena na određeno u jednoj srednjoj školi u Podgorici, nadali početku školske godine u redovnom terminu, s obzirom na to da je najavljivano da će se postupati kao i u zemljama regiona. Kašnjenje od mesec dana profesorima koji nemaju rešenje za stalno donelo je, navodi, pored izostanka zarade i jednu nedoumicu u vezi sa pauzom u radu.

- Rešenje za stalno zaposlenog sleduje nakon dve godine rada, a sa prekidima koji traju ne duže od 60 dana. Odlaganje početka školske godine dovelo je u pitanje i kontinuitet u radu profesora koji su zaposleni na određeno. Još nemamo konkretan odgovor da li će se, s obzirom na specifičnost situacije, tolerisati i veća pauza kada bude trebalo da ostvarimo pravo na stalno zaposlenje - ističe I.P.

DIGITALIZACIJA

UDRUŽENjE prosvetnih radnika napominje da ne treba zaboraviti da je ministar Damir Šehović 19. maja obećao opremanje svih učionica u Crnoj Gori za učenike od prvog do šestog razreda i digitalizaciju nastave.

- Pošto računarske opreme nema, da li je iko u obavezi da nam bar objasni gde je novac - upitali su iz PZCG.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju