KOVID KRIZA OBORILA BDP: Crnogorska ekonomija "skliznula" za petinu - glavni razlog turizam

Novosti onlajn

26. 09. 2020. u 19:30

PAD bruto društvenog proizvoda u drugom kvartalu, dakle april, maj, jun - bio je 20 odsto, pokazuju podaci Monstata, što je manje za 900 miliona evra, dok je u istom periodu lane bio milijardu i 150 miliona.

КОВИД КРИЗА ОБОРИЛА БДП: Црногорска економија склизнула за петину - главни разлог туризам

Foto Vlada CG

Zvanično objašnjenje je da je to odraz pada prihoda u turizmu, a razlog tog "podbačaja" je svakako epidemija izazvana virusom korona.

Vasilije Kostić, ekonomski analitičar, ocenjuje da je zdravstvena kriza učinila i još uvek radi svoje. Izazvala je, kaže, pad BDP-a za preko 20 odsto, najveći u regionu. Podseća, da je i evropska ekonomija "skliznula" prosečno 14 procenata, britanska i španska čak i više od crnogorske ekonomije.

- Značajan pad BDP-a je zabeležen i u Hrvatskoj 15 odsto. To nam pokazuje struktura ekonomije. I naša, kao i susedne Hrvatske oslonjena je na turizam i usluge. Zato slobodno možemo staviti znak jednakosti između korona krize i strukture ekonomije. Ono što nikako nije dobro za male ekonomije, kakva je naša, takav snažan udar, pa je rešavanje problema dodatni izazov - prokomentarisao je Kostić.

Vasilije Kostić, Foto Vlada CG

Dodatno opterećenje je, kako ističe, prezaduženost, a javni dug još će da raste.

- Manevarski prostor je sužen za amortizaciju trenutnog stanja - ističe Kostić.

Poreska uprava saopštila je da je naplata od početka godina bila preko 706 miliona evra, ili pet odsto manje nego u istom periodu 2019. Takođe su naveli, da je plan iz rebalansa budžeta premašen za 24 miliona evra. Kostić, smatra, da će se pad prihoda odraziti na ekonomske aktivnosti.

- Kovid kriza ne popušta. Jača u svetu i to će svakako ostaviti negativan uticaj na poreske prihode i dalji pad ekonomije. Za nas to znači da će za ekonomiju kao što je naša - potrošačka, da će se dodatno smanjiti poreski prihodi, a biće potrebno da zbog kovid krize se uvećaju socijalna davanja, pa će država morati da pomogne različite kategorije u društvu - poručio je analitičar.

Predstoji izbor nove vlade i pred budućom izvršnom vlasti, komentariše Kostić, veliki je izazov.

- Nova vlada je u nepovoljnom položaju, suočiće se sa kovid krizom, padom prihoda i ekonomije. Zato će morati da izabere prioritete, a ne da ide logikom ono što bi želela da radi. Zato je ono čim će morati da se odmah pozabavi stvaranje održivih finansija, a to nije lako ni jednostavno - kaže Kostić.

Zaokret

IZVESNO da je korona kriza pokazala da treba menjati crnogorsku ekonomiju, umesto usluga okrenuti se industriji, poljoprivredi i energetici, veruju stručnjaci.

Da li je kasa prazna ili popunjena pozajmicama utvrdiće nova izvršna vlast, odnosno novi mandatar, a zasada je izvesno da će to biti Zdravko Krivokapić iz koalicije "Za budućnost Crne Gore".

- Mi ne možemo sve za 20 dana da rešimo. To je nemoguće, to je proces koji će da traje, ali poručujem da ću se truditi da sve bude transparentno, da svaki cent državnih para bude na izvolte svakom građaninu - rekao je ovih dana predloženi mandatar.

S druge strane dosadašnji premijer Duško Marković je saopštio da državna kasa nije prazna.

- Zato budućoj vladi poručujem da ako imaju neku dilemu, neka pozovu mene ili moj finansijski tim i mi ćemo im reći kako da prevaziđu problem. Spremni smo i da o svim detaljima razgovaramo u Parlamentu - ponudio se Marković početkom sedmice. nZ. ZORIĆ

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a