BRAJOVIĆ: Situacija u Crnoj Gori zabrinjavajuća, sprečiti skupove

Tanjug

15. 09. 2020. u 11:05

ŠEFICA Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović ocenila je danas da je epidemiološka situacija u toj zemlji zabrinjavajuća i apelovala na nadležne da spreče okupljanja, bez obzira na to kojim povodom se ona organizuju.

БРАЈОВИЋ: Ситуација у Црној Гори забрињавајућа, спречити скупове

Foto: Deposit

Komentarišući mogućnost ponovnog zatvaranja, što je najavio i direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša, Brajović kaže da se tako nešto tretira kao poslednja linija odbrane.

"Zaključavanje je na početku ispunilo svoju misiju, ispeglali smo krivu, zdravstveni sistem se pripremio, ali videli smo da je cena tog zaključavanja bez presedana u socijalnom i ekonomskom smislu. Veoma je važno da se na zakljucavanje gleda kao na poslednju liniju odbrane kod zdravstvenih vlasti", istakla je Brajović.

Gostujući u Jutarnjem programu TVCG, Brajović je istakla da nade polaže i u sprovođenje mera s ciljem kontrole transmiije.

Pođednako je, kazala je, zabrinjavajuće to što se Crna Gora u kontinutitetu nalazi u društvu onih zemalja koje imaju najveći broj obolelih na 100.000.

Podaci SZO za region Evrope pokazuju da je došlo do porasta broja obolelih za 118 procenata od juna do septembra.

“I u ovim okolnostima trend može da se okrene. Crna Gora ima kapaciteta i resursa da transmiiju stavi pod kontrolu. Veoma je važno da se Crna Gora postara da budu zašticeni oni koji su najranjiviji. Veoma je važno i da Crna Gora pokuša da spreči dogadaje koji potenciraju i povećavaju transmisiju virusa, kao što su masovna okupljanja. Nebitan je prefiks tog masovnog dogadaja, jer svaki masovni dogadaj predstavlja epidemiološki rizik”, rekla je Brajović, preneo je portal RTCG.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna