RAMA UZ MILA, A GLASAJU I POKOJNI: Đukanoviću podrška iz Tirane, opozicija upozorava na malverzacije pred izbore

V. K. - V. M.

27. 08. 2020. u 09:00

KAKO se približava dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, u medijima i na društvenim mrežama pojavljuje se sve više navoda o navodnim malverzacijama koje priprema režim.

РАМА УЗ МИЛА, А ГЛАСАЈУ И ПОКОЈНИ: Ђукановићу подршка из Тиране, опозиција упозорава на малверзације пред изборе

Foto: EPA i "Novosti"

Od "uvoza" fantomskih birača, preko štampanja lažnih ličnih dokumenata, do kupovine glasova i falsifikovanja biračkih spiskova.

Šlag na torti, u inače uzavreloj atmosferi, bila je podrška Milu Đukanoviću koja je stigla iz Albanije. Predsednik Edi Rama podržao je crnogorskog kolegu u video-poruci na mešavini engleskog i srpskog jezika. On je pohvalio sve što je Đukanović uradio za Crnu Goru i region, posebno za Albance u toj zemlji i na Kosovu.

Na srpskom je poručio:

- Odlučno za Crnu Goru. Hvala, dragi Milo, što postojiš.

Rama se Đukanoviću obratio ispred slike Ismaila Ćemalija, jednog od osnivača albanske države, ali i čoveka koji je pružio podršku pobunjenim kačacima sa KiM i nastojao da novostvorenu državu konfrontira sa Srbijom. Njegov lik se danas često može naći na transparentima i zastavama uz mapu "velike Albanije".

Đukanovića je podržao i lider LSV Nenad Čanak koji je rekao da se u Crnoj Gori u nedelju brani evropska ideja na Balkanu i da "provelikosrpska i prokremaljska opozicija priprema incidente".

Foto. V. N.

Tekst potpisa

- Crna Gora mora ostati svetionik prozapadne i proevropske misli - rekao je Čanak.

Paralelno sa ovim očekivanim "toplim pozdravima" trodecenijskom vladaru Crne Gore, portal "Glas javnosti" objavio je deo dokumenta na kojem je spisak birača koje, kako navode, DPS dovodi iz inostranstva kako bi glasali. Reč je o ljudima koji su već upisani u biračke spiskove na Kosovu, zbog čega, prema zakonima Crne Gore nemaju pravo da glasaju u toj državi. Priča o "uvozu" birača sa KiM pokrenuta je nakon što je u javnost izašla priča o izvesnom Šabanu Ljaiću, navodno glasaču iz Rožaja, za koga je utvrđeno da je zapravo Albanac sa Kosova. Uskoro, počeo je da se pojavljuje čitav niz inforamcija o sličnim slučajevima.

Predsednik Albanije se zahvalio crnogorskom kolegi "što postoji"

Tako je isplivala i fotografija lične karte na ime Marko Marković, koji je navodno iz Bijelog Polja, a u glasački spisak upisan na Žabljaku. Na fotografiji je, međutim, izvesni Gringo Selimović kome ovo nije prvo statiranje u aferi vezanoj za izborne manipulacije. Na prethodnim izborima isti čovek bio je u žiži javnosti kada se pojavio na spisku birača u Andrijevici iako su meštani tvrdili da osoba sa takvim imenom nikada nije živelu u tom mestu.

Nebojša Medojević iz Demokratskog fronta rekao je da režim organizuje trgovinu ljudima i dovodi veliki broj pripadnika romske nacionalnosti da glasaju za DPS. Još jednu aferu otvorio je portal "In4s" koji je u biračkom spisku pronašao veliki broj glasača muslimanske veroispovesti u Rožajama za koje su od bošnjačke zajednice dobili umrlice, kao dokaz da su preminuli.

Uveliko traje uvoz glasača sa Kosova

S druge strane direkor crnogorske Uprave policije Veselin Veljović tvdi da ima operativne podatke da "pojedinci i grupe planiraju izazivanje incidenata i nemira da dan parlamentarnih izbora u nedelju".

Odgovorio mu je Milan Knežević, lider Demokratske narodne partije:

Foto: "Novosti"

Milan Knežević

- Koalicija, čiji je deo i Demokratski front, 30. avgusta ne planira nasilno preuzimanje vlasti, niti rušenje ustavnog poretka, već da DPS olovkom pobedimo na izborima - kazao je Knežević.

Mitropolit Amfilohije, koji će u nedelju prvi put glasati za svoj 82 godine, rekao je da ovih dana narod samoinicijativno organizuje litije i poručio da se ne zaboravi da se litije i sve pod lozinkom "Ne damo svetinje" mora odvijati "u skladu sa ljubavlju bratskom i slogom, saglasno blagoslovu Lovćenskog Tajnovica, a u isto vrieme i molbom glavarima da prestanu da zbog svoje vlasti i svoga častoljublja umnožavaju mržnju u narodu".

GEORGIEV UZ OPOZICIJU

Foto: "Novosti"

KANTAUTOR Vlado Georgiev pozvao je građane Crne Gore da na izborima podrže opoziciju:

- Dragi pošteni ljudi, građani Crne Gore, preplašeni, ucenjeni... U nedelju 30. avgusta dignite glas, budite hrabri i mislite na budućnost. Sačuvajte istoriju, svoju veru i svoje ime, svoju slavu i svoje dostojanstvo. Sačuvajte obraz. Izađite i dignite glas, pošaljite ovu ekipu konačno u prošlost gde im je i mesto.

 
VUČIĆ: PODRŽAĆEMO SVOJ NAROD

SRBIJA se neće politički mešati u izborni ciklus u Crnoj Gori na bilo koji način, ali ćemo uvek podržavati svoj narod - poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je kazao da su izbori u Crnoj Gori značajni za srpski narod, ali da je za nas najvažniji popis koji će biti u Crnoj Gori 2021. godine.

- Želimo da se ne izgubi identitet srpskog naroda i da, ničim ne ugrožavajući prava crnogorske države, sačuvamo jedinstvo koje imamo sa našim narodom i u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori - poručo je Vučić.

Ranije je predsednik DPS Milo Đukanović rekao je "opoziciona anticrnogorska koalicija sastavljena u Beogradu" i da je "jasno da ne žele dobro Crnoj Gori".

 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024