PLJEVLJACI SLOŽNO NA BRANIKU SVOJE CRKVE: Sa barjaka ih gledao heroj Peđa Leovac, otpor naroda bezbožnoj sili

M. D.

26. 08. 2020. u 23:50

I VEČERAS je hiljade Pljevljaka zajedno koračalo ulicama svoga grada, sa jasnom porukom da ne daju svoje svetinje.

ПЉЕВЉАЦИ СЛОЖНО НА БРАНИКУ СВОЈЕ ЦРКВЕ: Са барјака их гледао херој Пеђа Леовац, отпор народа безбожној сили

Foto: M. D.

Pljevljaci su nosili barjak sa likom Predraga Peđe Leovca, junaka sa Košara, koji je položio život u odbrani srpskih pravoslavnih svetinja, na Kosovu.

Foto: M. D.

Litiju je posebno krasila i monumentalna slika Patrijarha Varnave Rosića – simbola otpora i borbe za pravoslavlje, koji je, na kraju, i položio svoj život za odbranu svetinja.

Nakon šetnje uobičajnom rutom gradskim ulicama pred crkvom Svete Petke zajednički je izgovorena molitva   Oče naš. Okupljenim sugrađanima na Trgu se obratio Dr Dario Vraneš, koji je podsetio Pljevljake da su parlamentarni izbori 30. avgusta sudar njegoševske Crne Gore i Montenegra, u kom Crna Gora nema priliku za popravni. Pozvao ih je da se ugledaju na svoje pretke i misle na svoje potomke, koji će ih jednog dana sigurno pitati gdje su bili kad se bila ova bitka. A ova bitka, naglasio je Vraneš, mora da se dobije olovkom, jedinstvenim otporom vaskolikog naroda bezbožnoj sili koja ne bira sredstva i načine da zatre pravoslavlje u Crnoj Gori.

Protest je protekao u miru i bez incidenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)