UNIJA POSLODAVACA TRAŽI HITNU IZMENU ZAKONA O RADU ZBOG POSLEDICA EPIDEMIJE: Pomoć privredi na štetu radnika

I. D. S.

29. 07. 2020. u 11:33

UNIJA poslodavaca uputila je Ministarstvu rada i socijalnog staranja inicijativu za hitne izmene Zakona o radu ili donošenje leks specijalisa za rad u vanrednim okolnostima prouzrokovanim pandemijom virusa korona.

УНИЈА ПОСЛОДАВАЦА ТРАЖИ ХИТНУ ИЗМЕНУ ЗАКОНА О РАДУ ЗБОГ ПОСЛЕДИЦА ЕПИДЕМИЈЕ: Помоћ привреди  на штету радника

Foto arhiva

Kako tvrde, poslodavci koji posluju u skladu sa zakonom i merama koje propisuje Nacionalno koordinaciono telo zarobljeni su u borbi da očuvaju radna mesta i obezbede održivost poslovanja. U Demokratskoj Crnoj Gori smatraju da bi izmena Zakona o radu u normalnim okolnostima bila samo na štetu zaposlenih, te da je neophodna hitna reakcija sindikata.

- Zabrinjavajući obim krize rezultirao je poremećajima na tržištu rada i mnogobrojnim problemima poslodavaca koji su zarobljeni u svakodnevnoj borbi da očuvaju radna mesta i održivost sopstvenih kompanija, a istovremeno posluju u skladu sa zakonom, kao i naredbama i propisanim merama Nacinalnog koordinacionog tela - navode u UPCG. - Pokazalo se da su postojeći radno-pravni instituti nedovoljno efikasni za vanredne okolnosti u kojima privrednici sada posluju, te kao takvi zahtevaju hitno prilagođavanje koje je moguće upravo kroz izmene Zakona o radu ili donošenje leks specijalisa.

Smatraju da bi u okviru Zakona o radu trebalo preispitati prekid rada bez krivice zaposlenog, skraćeno radno vreme, nepuno radno vreme, rad od kuće, otpremnine...

- Iako su dosadašnje ekonomske mere podrške u određenoj meri relaksirale privrednike, neizvesnost i nepredvidivost daljeg razvoja situacije zahtevaju da se oko esencijalno važnih pitanja obezbede hitnost postupanja, efektivan socijalni dijalog i opšti društveni konsenzus. Neophodno je da sve mere koje je Vlada donela kroz pakete pomoći prati prihvatljiv i vremenu prilagođen Zakon o radu - ocenili su u UPCG.

U DCG smatraju da će svaka inicijativa koja ide u pravcu izmene Zakona o radu svakako otežati položaj i to malo zaposlenih koji i dalje rade.

- Pomoć Vlade je u ovim okolnostima potrebnija, ako je blagovremena i iskrena. Izmena Zakona o radu bi u normalnim okolnostima bila samo na štetu zaposlenih, i zato je potrebna hitna reakcija Sindikata - kazali su u toj partiji. - Više od 5.000 zaposlenih je već ostalo bez posla od početka pandemije, a pomoć Vlade je nedovoljna i neblagovremena. Činjenica je da treći paket mera predviđa pomoć privredi u iznosu od 281 milion evra u najtežoj, 2020. godini, od 1,22 milijardi evra koliko je planirano. Pri svemu ovome Vlada manipuliše ovim iznosima, jer direktna pomoć Vlade ne mogu biti krediti koji se planiraju u iznosu od 120 miliona, jer se to mora vraćati s kamatom - kazali su u DCG.

Unija sindikata nije odgovorila na pitanja u vezi sa mogućim izmenama zakona i zaštiti radnika u tom slučaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024