NASTAVLJA SA VREĐANJEM Đukanović tvrdi da je SPC "skinula rukavice": Manipulisanjem žele da promene vlast u Crnoj Gori

M. S.

16. 06. 2020. u 21:39

VLAST je dala korektnu ponudu, a na SPC-u je bilo da izaberu ono što je njihov put. Potencirao sam da razdvojimo dva važna spekta.

НАСТАВЉА СА ВРЕЂАЊЕМ Ђукановић тврди да је СПЦ скинула рукавице: Манипулисањем желе да промене власт у Црној Гори

Foto: Tanjug

Jedan aspekt je aktuelni zakon, a drugi važniji aspekt je dugoročno definisanje odnosa države i crkve i položaja pravoslavne crkve, to je ishodište problema i tu smo pokušavali da razgovaramo o rešenju koje bi dugoročno harmonizovalo odnose. SPC je pokazala da joj nije najvažnija sadržina Zakona o slobodi veroispovesti, već da manipulisanjem verskim osećanjima ljudi žele da dovedu do promene vlasti u Crnoj Gori. SPC se izjasnila da želi da nastavi sa uličnim pritiskom prema aktuelnoj vlasti, što je drugačiji pristup od našeg. SPC je pokazala da za nju nije najvažnija sadržina članova, već da je očigledno njihova želja da, stvarajući pritisak na vlast, dovode do njene promjne.

Ovo je kazao predsednik Crne Gore Milo Đukanović odgovarajući na pitanja novinara, posle konsultacija sa predsednicima dela parlamentarnih partija, a u susret parlementarnim I lokalni izbora u četiri opštine.

- Položaj crkve je trebalo ostaviti van dnevne politike - smatra Đikanović, koji je istakao da se SPC opredijelila da "skine rukavice" i da govori iz pozicije političkog subjekta. - Na nama je da ih pobedimo i to ćemo sa zadovoljstvom učiniti, ali oni će podneti odgovornost jer će teret njihovog poraza imati tragove na ono što je dalje pitanje crkve, naglasio je Đukanović.

On je „pecnuo” mitropolita Amfilohija koji je istakao da zbog nedeljnih litija treba hapsiti njega a ne sveštenike, rečima: Niko ne treba da se nudi za hapšenje, ali svako ko misli da može ostati van domašaja pravnog sistema Crne Gore grdno se prevario.

- Varaju se svi koji misle da litije i bilo kakvi skupovi izazivaju strah vlasti i da mogu ugroziti temeljne vrednosti društva. Predsednik države, bio on vernik ili ateista, ima pravo da pronalazi rešenja za pitanja koja opterećuju crnogorsko društvo. Nema težeg izazova za Crnu Goru nego da prevaziđe svoju podeljenost. Ako ste na vlasti, preporučljivo je da budete odgovorni. Problem je nastajao, učvršćivao se i narastao tokom vekova i trebaće malo duže vremena da problem prevaziđemo - kazao je Đukanović, ističuči da je multietnička demokrtija na Balkanu moguća. -Unutar pravoslavnog stanovništva imamo najdublju moguću podelu. Da li je odgovorno ignorisati je? Odgovornost kao predsednika države mi nalaže da se time bavim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NOVI DETALJI O SMRTI BRANA MIĆUNOVIĆA: Sumnja se da je ovo uzrok