MNOGRAFIJA DEDI U ČAST: Dragoljub Jeličić, dečak koji je branio Beograd

Veliša KADIĆ

07. 01. 2024. u 22:27

U VREME obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata na brdovitom Balkanu podno Lovćena jedan potomak slavnog pretka učesnika te ljudske kasapnice krenuo je u otkrivanje istine. Đorđije Njunjić iz Nikšića, unuk Dragoljuba Jeličića (rođen u Šapcu), jednog od najmlađih savezničkih boraca u Velikom ratu, čije junačke prsi su krasile Obilića medalje i Zlatna medalja za hrabrost, uspeo je da se oduži dedi izuzetnom monografijom između čijih korica se nalaze priče o dečaku, vojniku, glumcu i heroju.

МНОГРАФИЈА ДЕДИ У ЧАСТ: Драгољуб Јеличић, дечак који је бранио Београд

V.K.

Sin izbeglice sa Korduna zapravo je mališan koga je francuski fotograf ovekovečio na Kalemegdanu u borbama za odbranu Beograda, a na čuvenoj slici se vidi kako puca iz puške na neprijatelja. Svoje junaštvo iz Prvog preneo je Dragoljub i u Drugom ratu i sa sedam rana dočekao slobodu.

U istraživačkom pohodu pozvao je Đorđije u pomoć savremenu tehnologiju i na internetu ukucao dedino ime ispod koga nažalost nije postojao nijedan podatak, a u svetskim muzejima ispod slike dvanaestogodišnjeg dečaka koji iz rova puca i brani Beograd piše -"ime nepoznato". To ga je motivisalo da krene u borbu za dokazivanjem identiteta tog dečaka iz koje je poput dede Dragoljuba izašao kao pobednik! Danas je internet pun podataka o njegovom slavnom pretku, po kome i jedna ulica na Čukarici u Beogradu nosi ime.

Dragoljub Jeličić je sa jedanaest godina postao redov u srpskoj vojsci, a kroz bitke stekao je činove kaplara, podnarednika i narednika. Posle Drugog svetskog rata vratio se svojoj velikoj ljubavi - glumi. Bio je sjajan komičar. Nakon Beograda, Jagodine, Skoplja, Tuzle i Rijeke obreo se u Narodnom pozorištu u Nikšiću. Umro je u Nikšiću u 63. godini i počiva u starom gradskom groblju nedaleko od crkve Svetih apostola Petra i Pavla. Iza njega su ostale tri ćerke koje žive u Nikšiću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)