SUDIJE ŠTITILE SVOJE FUNKCIJE? Sindikat reaguje posle odluke Ustavnog suda Crne Gore o Zakonu PIO

I. D. S.

29. 10. 2023. u 07:00

ODLUKA Ustavnog suda da ukine deo Zakona o PIO i kao uslov za sticanje penzije ostavi samo 40 godina radnog staža, ne prestaje da izaziva reakcije i kritike na račun te institucije.

СУДИЈЕ ШТИТИЛЕ СВОЈЕ ФУНКЦИЈЕ? Синдикат реагује после одлуке Уставног суда Црне Горе о Закону ПИО

V.K.

 Iako su iz Ustavnog suda demantovali ovakvo tumačenje, još nisu objasnili druge opcije. Sindikati, nevladine organizacije i partije, odluku Ustavnog suda tumače kao "bezumnu" i "štetnu". U Uniji slobodnih sindikata CG najavljuju da će već u ponedeljak razmatrati predloge koje će predati Skupštini kako bi se "pravni haos" što pre rešio.

Generalni sekretar USS Srđa Keković kaže da im se za pomoć već javlja veliki broj građana, a navodi primer profesorke koja ima 66 godina starosti, 30 godina staža, te sada ne može u penziju.

- Kad ljudima prestane radni odnos po sili zakona oni će ostati i bez posla i bez penzije, kao što je ovde slučaj - kazao je Keković.

Tvrdi i da ovakva odluka ima veze sa sutkinjama koje bi uskoro, prema sada izmenjenom Zakonu, morale da napuste funkciju.

Mogućnost ne i obaveza

IZ NVO CEGAS su pozvali Vladu i Skupštinu da odmah nakon formiranja uđu u rešavanje ovog problema. U toj organizaciju navode i mišljenje dve sutkinje koje su glasale protiv ukidanja prvobitne odredbe, gde navode da Zakon o PIO propisuje mogućnost, ne i obavezu, svakoj ženi da ostvari pravo na starosnu penziju pre prestanka radnog odnosa po sili zakona. To zakonsko rešenje predstavljalo je pozitivnu diskriminaciju.

- U Ustavu postoji norma koja kaže da sudijama prestaje funkcija sticanjem uslova za penziju. Ranije, 2006. godine su i žene i muškarci bili izjednačeni da idu u penziju sa 67 godina, i 15 godina staža. Kad je norma Ustava pisana, ona je podrazumevala tu krajnju granicu. U međuvremenu smo se izborili da se starosna granica smanji na 66 godina za muškarce, a na 64 za žene. Umesto da tu ustavnu normu tumače na način da sutkinjama prestaje funkcija kada je gornja granica, kako je bilo kad je Ustav to predviđao, to se ipak nije desilo. "Kola su se slomila" zbog nekoliko sutkinja koje su morale da idu sa funkcije sa 64 godine - istakao je Keković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana