U BARU: Kako su diplomate obeležili 100 godina od osnivanja Republike Turske

B. DABIĆ

08. 10. 2023. u 14:14

У БАРУ: Како су дипломате обележили 100 година од оснивања Републике Турске

Foto:B.D.

Desetak ambasadora u Crnoj Gori, ministri u crnogorskoj vladi u tehničkom mandate, čelnici Opštine Bar obeležili su jubilej,  100 godina od osnivanja Republike Turske, prvom diplomatskom jedriličarskom regatom.  

Prvi put u Baru održana je diplomatska jedriličarska regata „Ambasadori na brodu“  u kojoj je učestvovalo osam drvenih barki koje su startovale iz  akvatorijuma  u barskoj marini duž Barske rivijere prema Sutomoru .

Foto:B.D.

Tekst potpisa

 Sat i po  jedrenje u dve grupe, realizovano je po međunarodnim regatnim pravilima (WS) , pravilima klasa i uputstvu za jedrenje, uz nadzor predsednika   Jedriličarskog saveza Predraga Vukčevića  i sudija.

Regata je održana   u organizaciji Ambasade Turske u Crnoj Gori, Opštine Bar, Turističke organizacije Bar, jedriličarskog kluba “Latinsko jedro” i Turske privredne komore u Crnoj Gori. Među učesnicima su bili  ambasadori: Austrije, Ukrajine, Njemačke, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, predstavnica ambasade Srbije u Crnoj Gori 

Ambasador Turske u Crnoj Gori Bariš Kalkavan kazao je jedan od ciljeva organizacije Regate bio upravo promocija Bara i kluba “Bokovac” u kome se izrađuju drvene barke

Foto:B.D.

Tekst potpisa

“Sve je počelo u moru, život je počeo u moru, civilizacije su se proširile oko mora, a sada nam jedna od najznačajnijih dužnosti da ljubav prema moru koju smo nasledili od naših roditelja i drugih prenesemo na mlađe generacije. Stoga smo današnji dan posvetili tome. Drugo, želimo da promovišemo bilo koji sport u Crnoj Gori i imamo interkulturne relacije što smo takođe, postigli i zbog čega sam jako srećan”kazao je ambasador Kalkavan. On je pohvalio  klub “Bokovac” i  istakao značaj Turske privredne komore bez koje organizacija događaja ne bi bila moguća.

Foto:B.D.

Tekst potpisa

U ime domaćina, predsednik Opštine Bar Dušan Raičević, kazao je  organizacijom  regate potvrđen kosmpolitski karakter barske opštine.

 Prema rečima ministra sporta i mladih Vasilija Laloševića, posebnost regate ogleda se u činjenici da se ona održava  “u  najlepšem primorskom gradu”.

Regata istinski slavi diplomatiju, kazao je Burhan Genc predsednik Turske privredne komore u Crnoj Gori i dodao da mu predstavlja izuzetnu čast što na istoj prisustvuje.

Foto:B.D.

Tekst potpisa

„Povodom obeležavanja 100 godina od osnivanja Republike Turske , ovaj događaj potvrđuje moć dijaloga, partnerstva i prijateljstva u svetu diplomatije. Slaveći vek postojanja, Republika Turska stoji kao sjajan prmjer demokratije, snage i progresa. Reč je o naciji koja je prevazišla brojne izazove kako bi isplivala kao luča nade i inspiraija narodima širom sveta. Ponosni smo danas na činjenicu da turska dijaspora ima snažnu ulogu u jačanju saradnje i razumevanja na internacionalnoj pozornici“, rekao je on.

 Bokovci se izradom drvenih barki bave od davne 1963. a iza nje su uspesi, rast flote, usavršavanje veština izrade, i njihovih ruku delo  vremenom postala nacionalni brend i kulturno nematerijalno države Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!