MOLITVA NE SMETA NAUCI: U Podgorici zvanično počela nastava u jedinoj pravoslavnoj gimnaziji na prostoru Crne Gore

V. KADIĆ

06. 09. 2023. u 07:45

PODGORIČKA pravoslavna gimnazija "Sveti Sava" počela je sa nastavom, a prva generacija časove pohađa u privremenim prostorijama objekta kod Crkve Svetog Đorđa u podnožju Gorice, dok u naselju Stari aerodrom ne dobiju svoju zgradu.

МОЛИТВА НЕ СМЕТА НАУЦИ: У Подгорици званично почела настава у јединој православној гимназији на простору Црне Горе

Foto: Mitropolija Crnogorsko-primorska

Još pre nego što su prvi đaci seli u klupe, kontroverzu u javnosti izazvala je činjenica da će jedina dva verska predmeta - katihizis i liturgija i crkveno pojanje biti izborna, a ne obavezna. Međutim, drugačije svetlo baca podatak da ih u ostalim srednjim školama u Crnoj Gori nema ni u tolikoj meri. Ovo je, naime, prvi put u novijoj istoriji da je crnogorsko obrazovanje uvelo bilo kakav vid pravoslavnog verskog učenja u zvanične tokove, kad je reč o srednjim školama.

Direktor gimnazije Jugoslav Blagojević kaže za "Novosti" da će škola sprovoditi važeći obrazovni program opšte gimnazije.

V.K.

Direktor gimnazije

Trenutno je u školi 11 učenika, ali se očekuje da taj broj narednih dana bude znatno veći. Đaci će izučavati maternji jezik, matematiku, strani jezik, istoriju, fizičko vaspitanje, muzičku umetnost, geografiju, biologiju, hemiju, fiziku, informatiku, likovno, psihologiju, latinski jezik, sociologiju i verski izborni predmet.

- Nastavni kadar čine najistaknutiji profesori gimnazija u Crnoj Gori. Gimnazija je licencirana, pa će diplome naše ustanove omogućiti učenicima upis na fakultete i van granica naše države. Cilj nam je da s vremenom formiramo elitnu školu, iz koje će izlaziti deca koja će biti ne samo ravnopravna nego i superiorna pri upisu na bilo koji fakultet - kaže Blagojević.

Ktitor

Zgrada gimnazije gradiće se na zemljištu podgoričke kompanije u vlasništvu Rista Drekalovića.

- On je zemljište poklonio Mitropoliji crnogorsko-primorskoj. Upravo će Drekalović biti i ktitor crkve posvećene Svetom Savi, koja će se graditi uporedo sa objektom škole - ističe naš sagovornik.

Prilikom početka radova na izgradnji zgrade Pravoslavne gimnazije "Sveti Sava" u Podgorici, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je naglasio da je došlo vreme da crkva opet, kao što je to ranije činila, da sve od sebe za školu.

Vlada dala 450.000 evra

Vlada Crne Gore prošle godine je zadužila Ministarstvo prosvete da isplati 450.000 evra za osnivanje srednje verske škole Gimnazija "Sveti Sava" iz Podgorice. Odluku o njenom osnivanju donela je Mitropolija crnogorsko-primorska.

- Novije školstvo u Crnoj Gori počelo je upravo u hramovima i crkvama. Predavala se pravoslavna veronauka, srpska istorija i srpski jezik, pa je obnova ovakvog vida obrazovanja još značajnija. Rešili smo da osnujemo gimnaziju koja će uključivati sve predmete koji se izučavaju u ostalim gimnazijama, ali ćemo imati pravo da dodamo određene časove koji će imati verski karakter. Potvrdićemo da molitva ne smeta nauci, nego da je pospešuje i nadahnjuje - poručio je mitropolit Joanikije.

Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)