PARKOVI RUŠE REKORDE Poseta i zarada veće nego ikad u istoriji NPCG

V.K.

24. 08. 2023. u 07:00

PRIHODI "Nacionalnih parkova Crne Gore" prvi put u istoriji premašili su dva milion evra! Ovu lepu vest saopštio je premijer Dritan Abazović, navodeći da su NP do 20. avgusta ostvarili prihod od 2.041.000 evra, što je apsolutni rekord u istoriji ovog preduzeća.

ПАРКОВИ РУШЕ РЕКОРДЕ Посета и зарада веће него икад у историји НПЦГ

Nacionalni parkovi crne gore

Prema premijerovim rečima, rezultat je u prihodima i poseti neuporediv u odnosu na prethodne godine.

- Veći je skoro 950.000 evra u odnosu na 2019. godinu, kada je iznosio 1,1 milion evra i za više od milion u odnosu na 2022, kada je u istom periodu zabeležen prihod od 949.000 evra. Kad je reč o posetama, ove godine sve naše nacionalne parkove posetilo je 459.502 posetilaca, što je u poređenju sa rekordnom 2019. više za blizu 80.000 (379.348 u 2019. godini), a u odnosu na prošlu zabeleženo je čak 140.000 više prodatih ulaznica - naglasio je Abazović.

Područja od međunarodnog značaja

U CRNOJ Gori postoji pet nacionalnih parkova - Lovćen, Skadarsko jezero, Biogradska gora, Durmitor i Prokletije i oni čine oko 7,5 odsto teritorije države. Zahvaljujući svojim vrednostima, imaju ne samo nacionalni nego i međunarodni značaj. Tako se NP Durmitor sa kanjonom reke Tare, od 1980. nalazi na Uneskovoj listi svetske prirodne baštine. Reka Tara ima status rezervata biosfere od 1977. NP Skadarsko jezero je značajno ornitološko područje od 1989, a od 1995. je upisano na Svetsku listu močvara od međunarodnog značaja.

On je uputio čestitke menadžmentu NPCG na čelu sa Vladimirom Martinovićem, kao i svim promoterima prirodnih lepota Crne Gore koji su dali nemerljiv doprinos u ostvarivanju ovakvog rezultata.

- Kakva pobeda zelene Crne Gore. Idemo dalje, nastavljamo sa kampanjom "Montenegro 365" i brendiramo Crnu Goru kao zelenu destinaciju. Kako je i rečeno - obaranje ukupnog rekorda turističke privrede nikad nije bilo bliže! Na pravom smo putu - optimistički je poručio Abazović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!