RAZVOJ KASKA ZA POTENCIJALOM Sever ima veće mogućnosti od juga -zaključak ekonomista u Bijelom polju

Марија Стевановић
Marija Stevanović

29. 07. 2023. u 07:30

SEVER Crne Gore ima potencijal da bude razvijeniji region od juga, za šta je preduslov realizacija infrastrukturnih projekata koji će približiti njegove opštine i privući nove investicije. To je ocena učesnika panela dvodnevnog Bjelopoljskog biznis foruma.

РАЗВОЈ КАСКА ЗА ПОТЕНЦИЈАЛОМ Север има веће могућности од југа -закључак економиста у Бијелом пољу

milutin sekulović

Direktor Sektora za analize i istraživanja Privredne komore Crne Gore Miljan Šestović naglasio je da je poražavajući podatak da se od ukupnog broja nezaposlenih u Crnoj Gori, koji iznosi 46.000, na severu nalazi njih 26.000. Posebno je zabrinjavajuće što se u odnosu na prosečnu zaradu u državi, sve opštine severa nalaze ispod proseka, izuzev Pljevalja.

- Iako 11 opština severa čini 51 odsto Crne Gore, u njima posluje svega 10,5 odsto ukupnog broja preduzeća u državi, a ostvareno je svega 6,8 odsto ukupnih poslovnih prihoda aktivnih preduzeća, isključujući finansijski sektor - istakao je predsednik opštine Bijelo Polje, Petar Smolović.

Barijere

- NEZAPOSLENOST je ono što najviše opterećuje Berane, ali i sve ostale opštine na severu, a loša saobraćajna i putna infrastruktura predstavlja najveću barijeru za dolazak stranih investitora. Nadamo se da će se do kraja godine završiti put Kolašin - Berane preko Bjelasice, što će zasigurno otvoriti dodatne mogućnosti za razvoj ovih opština - veruje predsednik Opštine Berane Vuko Todorović.

Prema njegovim rečima opštine na severu pokazale su izuzetnu otpornost tokom korona-krize, zbog različite strukture privrede, u odnosu na druge regione, uglavnom fokusirane na turizam, jer najviše posluju u energetskom i sektoru proizvodnje hrane. Ipak, obim poslovne aktivnosti koje opštine imaju na severu, značajno su ispod potencijala. Stoga je neophodno aktivnije raditi na završetku brojnih infrastrukturnih projekata, posebno auto-puta. To je jedini način za privlačenje stranih investitora i kreiranje novih radnih mesta, smatra Smolović.

- U fokusu Berana je eventualna mogućnost aktiviranja aerodoroma u toj opštini, što bi bilo od velikog značaja za sve severne opštine, ali i samu državu. Svi zajednički moramo krenuti u razvoj severa, jer on to zaslužuje - deo je izlaganja predsednika Opštine Berane Vuka Todorovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!