UVEĆANJE PENZIJA ČEKA NOVU VLADU Ministar finansija primio predstavnike penzionera

I. D. S.

13. 07. 2023. u 08:00

MINISTAR finansija Aleksandar Damjanović, dao je penzionerima obećanje da će učiniti sve što je u njegovoj nadležnosti kako bi se materijalni status najstarije populacije poboljšao. Nakon sastanka sa ministrom, optimistični su i penzioneri, ali će većina njihovih zahteva, ipak, morati da sačeka novu Vladu i novi saziv parlamenta.

УВЕЋАЊЕ ПЕНЗИЈА ЧЕКА НОВУ ВЛАДУ Министар финансија примио представнике пензионера

Ministarstvo finasija

Damjanović je kazao da je poboljšanje materijalnog statusa penzionera definisano kroz rast nivoa minimalne penzije najmanje do nivoa od 60 odsto minimalne zarade.

- Dogovoreno je da se, u saradnji sa resornim ministarstvom i nadležnim organima uprave, nastavi komunikacija na ovu temu - saopšteno je iz resora finasija.

Kontrola raspodele novca

POVODOM raspodele sredstava za NVO u delu koji targetira starija lica, složili su se da je neophodno i na nivou resornih institucija, odnosno Ministarstva rada i socijalnog staranja, Fonda PIO i Ministarstva finansija, precizirati optimalan model za dodelu tih sredstava, odnosno kontrolni mehanizam njihovog namenskog trošenja.

Penzionieri su u Vladu došli sa nekoliko zahteva: obustavljanje naplate članarina Savezu penzionera, izmena kod usklađivanja penzija i statusa korisnika srazmernih penzija, čija mesečna primanja su mnogo manja od minimalne penzije.

- Prioritet je da se obustavi naplata članarina, sve dok se ne odluči po krivičnim prijavama koje smo podneli. Tvrdim da je taj novac, a nije reč o malom iznosu, već se penzioneru za tu namenu godišnje uzme oko 200 evra, na razne načine korišten za kupovinu glasova za DPS - kazao je za "Novosti" predsednik Partije penzionera, invalida i restitucije Momo Joksimović.

Napominje da je što pre potrebno rešiti situaciju u kojoj se nalaze korisnici srazmernih penzija, navodeći da čak oko 2000 njih mesečno prima tek 100 evra.

- Obećanje koje je dao Milojko Spajić da se minimalna penzija poveća na 450 evra jeste realna, ali i to nije dovoljno za pristojan život - navodi predsednik PIR-a.

Penzioneri su dobili i obećanje Spajića da će se razmatrati izmene zakona kojim bi se usklađivanje penzija ubuduće računalo linearno. Da se povećanje svima obračuna u stom iznosu, bez obzira na visinu primanja. Kako objašnjava Joksimović, prihvatili su pripremljene izmene koje će ući u skupštinsku proceduru čim se novi saziv parlamenta konstituiše. Isto, kaže, važi i za izmene zakona koji reguliše status korisnika srazmernih penzija.

Osim Joksimovića, sastanku sa ministrom prisustvovali su i predstavnici Pokreta penzionera i Udruženja pokreta penzionera Pravda, Sveto Čabarkapa i Žana Lakićević, kao i predsednik Skupštine Pokreta penzionera Crne Gore, Sadik Klimenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)