NA SKAJU OTKRILI TORTURU POLICIJE CRNE GORE: Osnovna tužilaštva još bez adekvatnog odgovora na zlostavljanje SPBOK

S.Đ.

08. 07. 2023. u 15:21

NIJE SKAJ komunikacija među osobama koje su označene kao pripadnici dva ozloglašena kriminalna klana razotkrila samo zlodela koja su počinili, već i način na koji su, neki od njih, zverski zlostavljani, nakon što bi pali u ruke specijalnih inspektora.

НА СКАЈУ ОТКРИЛИ ТОРТУРУ ПОЛИЦИЈЕ ЦРНЕ ГОРЕ: Основна тужилаштва још без адекватног одговора на злостављање СПБОК

svetlana đokić

Specijalno državno tužilaštvo je krajem maja podgoričkom i sredinom juna bjelopoljskom tužilaštvu dostavilo spise, kako bi identifikovali policijske batinaše. Odluka o tome, međutim, još nije doneta.

Samo jedan u nizu slučajeva je hapšenje, mučenje i zlostavljane Cetinjanina Stefana Kovača koji se optužnicom tereti da je bio pripadnik kriminalne organizaciji koju je formirala osoba sa pseudonimom Džon Goti, a koja je imala zadatkom da ubije Dejana Kašćelana u Beču 2020. godine.

On je detaljno objasnio da je nakon lišenja slobode u blizini graničnog prelaza, bio psihički i fizički maltretiran od strane službenika Uprave policije - specijalnog policijskog tima, koji su ga udarali po glavi i telu. Stavljali mu kesu na glavu, repertirani pištolj stavljali u usta, da bi ga naterali da im da šifru za telefon. Što je usledilo nakom maltretiranja od 11 do 24 časa naveče.

Da su mučeni i prebijani u drugoj polovini 2020. od strane specijalnog policijskog tima SPBOK, još pre dve godine prijavili su Nikšićani Jovan Mrvaljević i Mile Jovanović i Podgoričanin Miloš Marković - potvrdili su njihovi advokati.

Iznuđivanje iskaza

AKCIJA za ljudska prava je saopštila da je u poslednje tri godine 11 osoba prijavilo iznuđivanje iskaza od strane pripadnika SPBOK, a to su: Jovan Mrvaljević, Mile Jovanović, Stefan Kovač, Miloš Marković, Srđan Vušurović, Nikola Drecun, Goran Brajović, Uroš Vučinić, Marko Šuković, Jovan Milković i Marinko Rajković.

Istog dana, 30. decembra 2020, policija je mučila Mrvaljevića i Jovanovića. Advokatica Tatjana Pavličić kaže da je njen branjenik, Jovan Mrvaljević bio na reanimiranju u Urgentnom centru zbog posledica torture. Mrvaljević je uhapšen u novembru 2021. zbog sumnje da je deo grupe koja je planirala ubistvo jednog od vođa kavačkog klana Slobodana Kašćelana.

Da je i Mile Jovanović "u dva navrata" bio žrtva ovog policijskog tima, potvrdila je njegova advokatica Milena Brnović.

- Jovanović je dobio pisani poziv da se javi policijskom odeljenju u roku odmah. Kada se javio, muče ga i zlostavljaju zajedno sa Mrvaljevićem. Uz to mu prete rođenom sestrom koja je tada bila u drugom stanju - kazala je Brnovićeva medijima.

Jovanović je uhapšen u januaru 2021, a SDT ga optužuje da je bio član kriminalne grupe koja je pokušala da ubije Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u januaru 2021. u Tivtu.

Advokat Velibor Marković potvrdio je da je Podgoričanin Miloš Marković bio u besvesnom stanju nakon torture policije i da je o tome u martu 2021. obavešten Viši sud u Podgorici, ali bez ikakvog efekta i reakcije. Marković je uhapšen krajem jula 2020. u Ulcinju. SDT je protiv njega i još tri osobe podiglo optužnicu zbog članstva u "Zagoričkom klanu", koji je deo "Kavačkog".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave