DIPLOMATE "MERI" PREDSEDNIK: Ukinuta obaveza da prvi Crnogorac postavlja ambasadore koje odredi Vlada

V. KADIĆ

29. 06. 2023. u 11:01

PREDSEDNIK Crne Gore neće biti dužan da postavlja ambasadore koje odredi Vlada.

ДИПЛОМАТЕ МЕРИ ПРЕДСЕДНИК: Укинута обавеза да први Црногорац поставља амбасадоре које одреди Влада

Ministarstvo vanjskih poslova

Ustavni sud je pre dva dana jednoglasnom odlukom ukinuo izmene Zakona o predsedniku, koje je prošle godine usvojila tadašnja većina u Skupštini Crne Gore. Članom koji je ukinut, bilo je predviđeno da je predsednik dužan da postavi kandidata za ambasadora kojeg je predložila Vlada, i to ako je skupštinski Odbor mišljenjem podržao postavljenje tog kandidata.

Funkcioner DPS-a Andrija Nikolić ocenjuje da je Ustavni sud ovom odlukom "ogolio" političke namere bivše parlamentarne većine.

- Sad imamo i formalnu potvrdu da su uzurpatori vlasti, na čelu sa smenjenim premijerom Abazovićem, koji je i danas u tehničkom mandatu, sa predumišljajem zaustavili napredak države, zarad lične koristi - uveren je Nikolić.

Bez predstavnika u 26 zemalja

CRNA Gora nema ambasadora u čak 26 diplomatskih predstavništava, podaci su Ministarstva vanjskih poslova. U samo sedam država Crna Gora ima ambasadore, i to u Belgiji, Grčkoj, Italiji, Severnoj Makedoniji, Rusiji, Turskoj i Francuskoj, kao i u pet misija pri EU, NATO, UN, OEBS i Savetu Evrope. Zvanična Podgorica je bez ambasadora u ključnim centrima kakvi su Berlin, Vašington ili London.

I za DPS partijske saborce, Socijaldemokrate, odluka Ustavnog suda je očekivana. Očekuju da nadležni utvrde odgovornost za "napad na ustavno uređenje".

Prema Ustavu Crne Gore, diplomatske predstavnike predlaže Ministarstvo vanjskih poslova, odnosno Vlada, nakon čega mišljenje daje skupštinski Odbor za međunarodne odnose. Na kraju predsednik države odlučuje da li će potpisati postavljenje ili opoziv ambasadora. Međutim, u Ustavu ne postoji precizan rok do kojeg predsednik države treba da se odredi prema postavljenju novih ambasadora. U vreme vladavine DPS-a veliki broj crnogorskih ambasadora postavljan je po političkom principu, iako je prema Zakonu o vanjskim poslovima predviđeno da političari ili javne ličnosti, mogu činiti najviše 30 odsto diplomata. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)