TRI PLATE ZA NORMALAN ŽIVOT U CRNOJ GORI: Za mesečne troškove četvoročlane porodice potrebno i do 2.500 evra

I. D. S.

17. 05. 2023. u 14:37

ČETVOROČLANA porodica u Crnoj Gori mesečno za hranu, dažbine i ostale životne troškove mora da izdvoji gotovo dve hiljade evra, što je iznos od skoro tri prosečne zarade i više od iznosa dve potrošačke korpe koju projektuje državna statistika. Za one familije koje uz sve to moraju da plate i kiruju, troškovi su i do 2.500 evra, procene su kreatora svetske baze podataka troškova života.

ТРИ ПЛАТЕ ЗА НОРМАЛАН ЖИВОТ У ЦРНОЈ ГОРИ: За месечне трошкове четворочлане породице потребно и до 2.500 евра

Foto: Šaterstok

Prema njihovim podacima, Crna Gora je najskuplja zemlja za život na Balkanu, izuzimajući Sloveniju i Hrvatsku koje su članice Evropske unije, dok se na svetskoj listi nalazi na 85. mestu.

Za normalan život crnogorske četvoročlane porodice potrebno je 1.917 evra mesečno, s tim da u te troškove nije uračunato eventualno plaćanje rente. Kada se na taj iznos doda mesečna kirija, a koja je u prethodnih godinu značajno rasla, dolazi se do troškova od minimum 2.350 evra.

Državni statističari, procenom potrošačke korpe, izračunali su da je za preživljavanje četvoročlane porodice dovoljno 800 evra. Ipak, oni u tim troškovima ne računaju ni rentu, ni gorivo, ali ni niz drugih troškova koje svaka porodica ima i na to već duže vreme opominju iz NVO "Borba protiv siromaštva"

- Tek kada bi se sve uvrstilo, zvanična državna statistika bi iznela relevantne podatke koliko košta život u Crnoj Gori. Ovako, reč je samo o obmani, kako bi se prikrilo realno stanje - da značajan broj građana živi u siromaštvu - navode iz te NVO.

Prosečna zarada u Crnoj Gori, prema statističkim podacima, iznosi 781 evro, što znači da je za pristojan život prosečne porodice, neophodno obezbediti minimum tri prosečne plate. Ni život samaca nije mnogo jeftiniji. Ukoliko nema rešeno stambeno pitanje, samac pristojan život može obezbediti samo ukoliko zarađuje iznad proseka, a ako ne plaća kiriju, troškovi su 550 evra.

Inflacija

STOPA inflacije tokom prethodnog perioda dostizala je dvocifrene iznose i krajem prošle godine dostigla je rekord od 17,2 odsto, što je bio i glavni razlog poskupljenja svih proizvoda i usluga. Prema poslednjim podacima Monstata, vrednost minimalne potrošačke korpe je 801,1 evro, što je 12 odsto više u odnosu na isti period lane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!