ZA NAS NEMA SLOBODE: Među 35 optuženih Nikšićana i starina Milika Dendić (73) - Ovo je nastavak progona srpskog naroda

V. KADIĆ

29. 04. 2023. u 11:46

POSTUPAK protiv 35 Nikšićana srpske nacionalnosti, protiv kojih se vodi proces zbog incidenta koji se desio na Dan državnosti prošle godine u tom gradu, prekinut je pre dva dana jer je advokatica okrivljenih, Branislavka Mujović Radović tražila izuzeće sudije Save Mušikića.

ЗА НАС НЕМА СЛОБОДЕ: Међу 35 оптужених Никшићана и старина Милика Дендић (73) - Ово је наставак прогона српског народа

veliša kadić

Kako je navela, Mušikić nije odlučio o odbacivanju optužnog predloga, iako, u spisima postoji rešenje o odbacivanju krivične prijave protiv svih okrivljenih koje je podnela Uprava policije.

Najstariji među optuženima, koji se terete za "nepostupanje po naredbi za udaljavanje", Milika Dendić (73), za "Novosti", kaže da se ovim procesom nastavlja progon srpskog naroda u Crnoj Gori.

- Jer, ne može 35 ljudi biti na optuženičkoj klupi koji ničim nisu izazvali incident, a oni koji su nas tog dana dok smo prolazili Manastirskom ulicom zasuli kamenicama, flašama, stolicama, da izmaknu pravdi - jasan je Milika. - Verujem da su sva dešavanja bila koordinisana sa policijom, jer, kako drugačije tumačiti što policajci nisu reagovali kada smo napadnuti, nego tek naknadno kada su oni postali meta komita, pa su čak upotrebili silu - palice i hemijska sredstva.

Zasmetala pesma

PEVALA je nikšićka mladost gromoglasno čuvenu epsku pesmu "Od Glave Zete do grada Spuža" i to je nekome zasmetalo. Moram priznati da je zbog žalosti za dva izgubljena brata i dve sestre nisam pevao. Ali ta pesma mi nikada nije smetala. Pevali su je mnogo puta guslari po festivalima i saborima i nikada nikome nije smetala, pa zašto bi sada - kaže Milika Dendić.

Zanimljivo je da je Dendić po istom predmetu dobio dva poziva na suđenja - od Suda za prekršaje i Osnovnog suda.

- Verujte da me to zbunilo, a zbunjujuće je delovalo na prkršajnog sudiju i našu advokaticu. Jer nešto slično se nije desilo - dodaje naš sagovornik ističući da je ponosan što je u društvu mladih ljudi, časnih Srba. - Sve što sam činio opet bih ponovio. Borba za opstanak srpskog naroda u Crnoj Gori nije završena. Mislili smo da je 30. avgusta 2020. došla sloboda, ali smo se prevarili. Međutim, nema predaje.

Na Trgu slobode, 13. jula prošle godine okupili su se komite u organizaciji Foruma "Luča" sa Cetinja. U isto vreme, na drugom nikšićkom trgu - Šaka Petrovića, u podnožju Saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog, 13. jul slavili su Srbi, među kojima i okrivljeni. Oni su se nakon auto-kolone peške uputili prema Trgu slobode gde je policija sprečila teži incident i njihov kontakt sa grupom crnogorskih nacionalista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

„NE ČUJEM TE OD MIG-OVA“: Milan Knežević brutalno odgovorio poslaniku DPS, na njegovo tužakanje Briselu (FOTO)