DIREKTORI U CRNOJ GORI BEZ OTPREMNINE: U skupštinskoj proceduri unapređen Zakon o sprečavanju korupcije

I. D. S.

26. 04. 2023. u 06:15

DIREKTORI državnih kompanija u Crnoj Gori uskoro bi mogli da ostanu bez hiljada i hiljada evra teških otpremnina koje su dobijali pri napuštanju kompanije bez obzira na to da li su za vreme upravljanja postizali pozitivne rezultate. Praksa da se menadžeri ispraćaju punih džepova, ali i da se na ofšor računima taje velike svote novca, mogla bi se prekinuti ukoliko izmene i dopune Zakona o sprečavanju korupcije dobiju prolaz u Skupštini. Izmene Zakona danas će biti tema Odbora za antikorupciju.

ДИРЕКТОРИ У ЦРНОЈ ГОРИ БЕЗ ОТПРЕМНИНЕ: У скупштинској процедури унапређен Закон о спречавању корупције

Foto Ž. Knežević

Predložene izmena Zakona o sprečavanju korupcije predviđaju i pristup finansijskim i bankovnim računima javnih funkcionera.

Zamenik predsednika Odbora za antikorupciju Dragan Bojović nada se da će se novinama u zakonu doprineti da se proaktivnije ispitaju razni prikriveni, of šor i drugi računi.

- Veoma važna novina je i da smo uneli odredbe koje se odnose na praćenje životnog stila javnih funkcionera, tačnije da je Agencija dužna da reaguje po službenoj dužnosti kada se recimo otkrije da predsednik države poseduje satove vredne milion evra, a svi znamo da mu se plata kreće oko 2.000 - kazao je Bojović.

Direktorka u NVO Akcija za socijalnu pravdu Ines Mrdović smatra da, pošto rešenje obuhvata i preduzeća u vlasništvu opština i glavnog grada, svakako će opseg predložene zakonske norme biti znatno veći, čime će biti sprečeno odlivanje miliona evra iz kasa javnih kompanija ka uglavnom "partijskim menadžerima".

SLUČAJ RADOVIĆ

SAŠI Radoviću isplaćene su čak dve otpremnine, od ukupno 100.000 evra. Pri odlasku sa čela NTO 2014. - 19.000 evra, da bi nakon što je razrešen sa mesta predsednika Odbora direktora Budvanske rivijere 2021. godine dobio 76.000 evra. Krajem prošle godine postavljen za v.d. direktora "To Montenegro" iako nameštenje pet godina od uzimanja otpremnine iz druge državne kompanije zakon ne dozvoljava. Ovaj slučaj otvorio je polemiku o otpremnini u državnim preduzećima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)