ANTIMAFIJA "ZAKON IDE NA POPRAVNI": Poslanici raspravljali o oduzimanju imovine stečene kriminalom

I. D. S.

01. 03. 2023. u 06:00

Ni nakon višenedeljnog rada na unapređenju zakona kojim bi trebalo da se krene na imovinu mafije, saglasnost da je rešenje dovoljno dobro nije postignut.

АНТИМАФИЈА ЗАКОН ИДЕ НА ПОПРАВНИ: Посланици расправљали о одузимању имовине стечене криминалом

skupština.me/printskrin

Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom beskompromisno i dalje brani premijer Dritan Abazović, dok su poslanici i ministar pravde Marko Kovač saglasni da bi trebalo dodatno raditi na njemu. Dogovor je postignut da se u narednom periodu zakon dodatno doradi, pa se u novoj formi vrati plenumu.Abazović je i juče istakao da nije tačna priča da neki bivši funkcioneri, biznismeni ili političari nisu obuhvaćeni ovim zakonom, te tvrdi da se on može primeniti na sva lica u Crnoj Gori.

- Antimafija zakon je kreiran tako da bude efikasna podrška Tužilaštvu u oduzimanju imovine stečene kriminalom. Priča da se sa ovim legalizuje imovina zapravo određenih ljudi za koje postoje indicije da su se bavili kriminalom, nije tačna, to odgovorno tvrdim - rekao je Abazović.

Praksa, ističe on, pokazuje da su se do sada "uzimali satovi, manžetne, neke knjige i pokloni, te se na to svodilo oduzimanje imovine".

Sa druge strane, poslanik DF-a Predrag Bulatović smatra da zakon koji brani Abazović nije zakon o poreklu imovine.

REŠENjE NIJE DOBRO

MINISTAR pravde Marko Kovač saopštio je u plenumu da je postignut neformalni načelni dogovor da Radna grupa nastavi rad. Postojeće zakonsko rešenje, ocenio je, očigledno nije dobro.

 

- Trebalo bi da se targetira imovina i onima koji su opljačkali Crnu Goru, a to su konkretni ljudi, i da im se oduzme. DF želi zakon o poreklu imovine i insistiramo da se on donese. Pitanje je zašto tužilaštvo nije pokrenulo nijedan krivično-pravni postupak protiv Mila Đukanovića, Marka Markovića, Janka Jankovića - rekao je Bulatović.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković rekla je da bi ga trebalo vratiti u formu nacrta.

- Za to sam da se pod lupu stavi sva imovina svih građana od uvođenja višestranačja, a ako treba i pre. Sva imovina pod lupu, bez izuzetka, pa da vidimo ko je, kako i po kom osnovu sticao imovinu. Brkate pojmove krivičnog i građanskog prava - navela je poslanica SDP-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna