MINISTARSTVO ZDRAVLJA I OPŠTINA BAR USAGLAŠENI: Izgradnja nove bolnice u lučkom gradu

B. DABIĆ

01. 02. 2023. u 22:25

VLADA je budžetom stavila zdravlje građana na prvo mesto – 400 miliona nisu mala sredstva, i zašto ne bismo da u narednom periodu krenemo u Baru sa izgradnjom nove bolnice - kazao je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić tokom radne posete u Baru.

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА И ОПШТИНА БАР УСАГЛАШЕНИ: Изградња нове болнице у лучком граду

Foto: B.Dabić

Nova bolnica biće izgrađena u blizini Srednje stručne škole u Baru, na državnoj parceli od 10.000 kvadrata. To su danas najavili predsednik Opštine Bar Dušan Raičević i ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Raičević je istakao zadovoljstvo što je aktuelni ministar zdravlja prihvatio inicijativu i iskazao spremnost da se naprave konkretni koraci, koji će dovesti do realizacije ovog značajnog projekta ne samo za Bar, već i opštinu Ulcinj i značajan broj turista koji posećuju Bar tokom letnjih meseci.

-U toku mandata bivšeg ministra Hrapovića 2019. godine Opština Bar uputila je inicijativu prema Ministarstvu zdravlja da se razmotri mogućnost da se u zahvatu DUP-a Topolica – Bjeliši, na državnom zemljištu, definisanom kroz tri urbanističke parcele, gradi nova zdravstvena ustanova. Smatramo da na ovom lokalitetu koji se nalazi u neposrednoj blizini poljoprivredne škole, na površini većoj od 10.000 metara kvadratnih može da se izgradi adekvatan objekat, koji će postati i regionalni i zdravstveni centar, što Bar, sa rastućim brojem stanovnika i zaslužuje. Sa Ministarstvom zdravlja treba definisati da li će to biti nova bolnica ili urgentni blok, s obzirom da se nalazi bliže centru grada, ali, u svakom slučaju, naša posvećenost tom projektu stara je više godina i raduje da je ministar Šćekić prihvatio inicijativu i da ćemo već u narednim danima pokrenuti prve korake koji bi nas potencijalno doveli do realizacije ovog značajnog projekta - kazao je predsednik Opštine Bar Dušan Raičević.

Ministar Dragoslav Šćekić ističe da  vest o izgradnji nove bolnice u Baru ne treba da bude iznenađenje.

-To je politika sadašnje Vlade. Izgrađujemo nove zdravstvene ustanove koje će pružiti kvalitetne zdravstvene usluge. Četrdeset godina, do ovog trenutka, nismo imali prilike da vidimo izgradnju novih zdravstvenih ustanova, a u ovom trenutku imamo već tri klinike, koje se rade u sklopu nekoliko objekata - kazao je Šćekić i podsetio da je i Opština Budva uputila inicijativu za izgradnju opšte bolnice.

Rekonstrukcije u Domu zdravlja Bar

Tokom radne posete, premijer Dritan Abazović sa ministrima obišao je i Dom zdravlja Bar. Ministar zdravlja istakao je da su u ovoj zdravstvenoj ustanovi u toku i u planu ozbiljne rekonstrukcije. Trenutno se radi na renoviranju Odeljenja za decu sa smetanjama u razvoju.

-Imali smo priliku da obiđemo Dom zdravlja, da vidimo ono što direktorka sa svojim saradnicima radi, unapređuje se značajno zdrastvena usluga i zdravstvena zaštita. Nama je cilj da punu pažnju posvetimo primarnoj zdravstvenoj zaštiti i preventivi, i u tom pravcu se izdvajaju značajna sredstva i ulaže se. Jako je značajno što se kako u infrastrukturnom ,tako i u kadrovskom pravcu ponašamo odgovorno i vide se rezultati. Iz dana u dan se značajno unapređuje zdravstvena infrastruktura, a kroz nove specijalizacije i subspecijalizacije radimo na unapređenju našeg kadra koji će pružiti najkvalitetnije zdravstvene usluge - kazao je ministar Šćekić.

Nedostatak kadra

Pitanje kadra na Odeljenju za decu sa smetanjama u razvoju značajno je pitanje i za Ministarstvo zdravlja, potvrdio je ministar, i dodao da će se preduzeti koraci ka iznalaženju rešenja.

- Veliki je problem generalno sa imanjem kadra koji se tiče đece sa poteškoćama u razvoju, odnosno logopeda i defektologa. Žao nam je što je logoped Doma zdravlja Bar na bolovanju, upoznat sam sa tim da situacija ima i privatnu priču. U svakom slučaju, to je veliki problem za decu i roditelje sa ovog područja i trudićemo se da nađemo rešenje. Nema dovoljno dobrog i kvalitetnog kadra kada govorimo o toj oblasti. Kao Ministarstvo zdravlja, osnovali smo savet sa tim pitanjem u fokusu, planiramo i da unapredimo i dovedemo Centar „Ognjen Rakočević“ nameni, tako da on neće biti samo centar za decu sa autizmom, već za generalno decu sa smetnjama u razvoju, kako bismo na kvalitetan način pomagali toj deci i roditeljima. Moram reći da je to zatečeno stanje i preko noći se ne može sve rešiti, ali smo ozbiljno pokrenuli sve kako naša deca ne bi išla u Beograd ili druge centre, već da se ona leče ovđe, u samoj Podgorici - kazao je ministar zdravlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a