SKANDALOZNA IZJAVA MILOVOG POSLANIKA: Mitropolit Amfilohije nije zaslužio spomenik, neće da mu Kolašin postane "litijaško svetilište"

Tanjug

09. 01. 2023. u 13:02

POSLANIK Demokratske partije socijalista (DPS) Dragutin Papović izjavio je da pokojnom mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju neće biti podignut javni spomenik u Crnoj Gori, ako se, kako kaže, dosledno primeni zakon.

СКАНДАЛОЗНА ИЗЈАВА МИЛОВОГ ПОСЛАНИКА: Митрополит Амфилохије није заслужио споменик, неће да му Колашин постане литијашко светилиште

Foto: D. Milovanović/AP

Papović je, povodom inicijative da se Amfilohiju podigne spomenik u Kolašinu, kazao da je taj grad simbol za republikansku, antifašističku, višenacionalnu i sekularnu Crnu Goru i ocenio da je plan da se ta "antifašistička prestonica" Crne Gore pretvori u, kako navodi, "litijaško svetilište".

- Sva predizborna kampanja Demokrata na lokalnim izborima u Kolašinu stala je u najavu izgradnje spomenika mitropolitu Amfilohiju. Čim je preuzeo vlast, lider lokalnih Demokrata i predsednik opštine Vladimir Martinović pohitao je da ispuni predizborno obećanje. Na njegov predlog u budžetu opštine je predviđeno 50.000 evra za izgradnju ovog spomenika - naveo je.

Izbor lokacije za gradnju spomenika je velikodušno prepustio SPC, koju naziva "crkvom Srbije".

- Opština i građani Kolašina ulažu novac, a "Crkva Srbije" ideju i samo treba da na gradskoj mapi pokaže gde joj odgovara spomenik - naveo je Papović.

Prema njegovim rečima, "spomeničku idilu" kvari Zakon o spomen-obeležjima, koji, kako navodi, predviđa da "Spomen-obeležja istaknutoj ličnosti ne može se podići pre isteka roka od 20 godina od kada je lice umrlo".

- To znači da bi ovaj spomenik morao da sačeka 2040. godinu. No, u stavu 3 ovog člana navodi se da se, izuzetno, spomen-obeležje može podići pre isteka ovog roka, uz prethodnu saglasnost vlade. Ne treba sumnjati da bi ostaci vlade Dritana Abazovića ili slična vlada proglasila Amfilohijevu izuzetnost i dala saglasnost, ali to nije dovoljno da se ispune ostali zakonski uslovi - tvrdi Papović.

On tumači da prema Zakonu istaknutim licem se smatra "koje je posebno zaslužno za državni, društveni, ekonomski, naučni ili kulturni razvoj Crne Gore".

- Amfilohijeva posebna zasluga državnom razvoju Crne Gore ne postoji. Naprotiv. Kao što je potvrdio Amfilohijev potčinjeni Zdravko Krivokapić, da su se oni pitali Crne Gore ne bi bilo. U istom paragrafu se navodi i da je istaknuta ličnost "ona čije delo ima međunarodni istorijski, naučni, kulturni, humanistički ili sportski značaj". Amfilohije nije bio istaknuti naučnik, ni umetnik i nije značajan za međunarodnu istoriju. U "humanističkom značaju" Amfilohije se više puta sam diskvalifikovao. Sud u Podgorici je Amfilohija proglasio krivim za govor mržnje i izrekao mu opomenu 2012. godine. Za muslimane je 2014. godine rekao da su "lažni ljudi sa lažnom vjerom". Njegove uvrede na račun Crnogoraca i teške kletve su sušta suprotnost humanizmu... - naveo je, između ostalog, Papović.

BONUS VIDEO: AMFILOHIJE BI BIO PONOSAN - Održano osvećenje reke Zete u Danilovgradu kod gradskog mosta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!