GALERIJA LEGAT GRAĐANIMA: U Beranama otvorena galerija ''Nikola i Uglješa Popović''

Milutin SEKULOVIĆ

15. 11. 2022. u 13:21

U ATMOSFERI kakva do sada nije vladala u Beranama, u prisustvu Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, predstavnika Vlade Crne Gore, čelnika Berana, ktitora i darodavaca i velikog broja Beranaca, otvorena je Galerija ''Nikola i Uglješa Popović'' i izložba slika braće Popović, portreta Vinka Stojanovića i pejzaža Mila Stojkovića.

ГАЛЕРИЈА ЛЕГАТ ГРАЂАНИМА: У Беранама отворена галерија Никола и Угљеша Поповић

Foto M. S.

Galeriju su građanima Berana poklonili Vučić i Vera Popović, čiji su sinovi Nikola (24), asistent na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, i Uglješa (20), student, stradali u saobraćajnoj nesreći pre 18 godina.

- Ja i supruga Vera dugo smo razmišljali šta da radimo sa legatom umetničkih radova sinova, kazao je u potresnom obraćanju Vučić Popović, otac stradalih mladića, koji su se pored uspešnih akademskih karijera, bavili i slikarstvom.

- Tako smo došli na ideju da napravimo galeriju i da građanima Berana poklonimo i galeriju i 42 njihove slike, taman toliko koliko su zajedno imali godina, kazao je Vučić, koji je sa suprugom Ugovorom o poklonu Galeriju predao Opštini na upotrebu, čime Berane postaje bogatije za izvanredan galerijski prostor, izgrađen po najvišim standardima.

- Neizmerno smo zahvalni na jedinstvenom poklonu koji će znatno unaprediti postojeću infrastrukturu u procesu razvoja kulture u opštini Berane, kazao je predsednik Opštine Berane Vuko Todorović, iskazujući poštovanje prema ovom plemenitom poduhvatu Vučića i Vere Popović, koji su sav svoj rad i zaveštanje namenili Beranama i njegovim građanima.

Galerija se nalazi u centru Berana, u Teramskoj ulici, a prostire se na više od 80 metara kvadratnih. Namenjena je organizovanju kulturnih, naučnih i umetničkih manifestacija. Opština Berane je upravljanje galerijom poverila Javnoj ustanovi Polimski muzej.

CRKVA

- Sve što nam je ostalo od Nikole i Uglješe i deo onog što je po prirodnom toku trebalo njima da pripadne u nasledstvo, darovali smo narodu i građanima Berana, grada u kojem su oni rođeni, kažu roditelji tragično stradalih mladića.

Oni su osim Galerije podigli i zadužbinu, Crkvu Svetog Nikole u Lušcu, nadomak grada, i poklonili je Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)