MILOV SUNOVRAT ĆE DONETI POMIRENJE: Đukanovićev DPS na lokalnim izborima u Crnoj Gori izgubio vlast u 11 od 14 opština i gradova

V. KADIĆ / M. SEKULOVIĆ

25. 10. 2022. u 10:17

RASPALA se silna politička mašinerija Mila Đukanovića i njegove Demokratske partije socijalista na lokalnim izborima u Podgorici i u još deset, od ukupno 14 opština u kojima se glasalo.

МИЛОВ СУНОВРАТ ЋЕ ДОНЕТИ ПОМИРЕЊЕ: Ђукановићев ДПС на локалним изборима у Црној Гори изгубио власт у 11 од 14 општина и градова

Izborna noć u štabu pokreta "Evropa sad", Foto Printskrin

Političkom metlom zbrisani su u glavnom gradu, ali i u sredinama u kojima su godinama vodili glavnu reč - Danilovgradu, Kolašinu, Pljevljima, Žabljaku i najverovatnije u Šavniku, gde će izbori biti ponovljeni na pet biračkih mesta. Podjednako loše DPS je prošao u Budvi, Zeti, Tivtu i Plužinama. U Rožajama je vlast osvojila Bošnjačka stranka.

- Nakon ovog sunovrata DPS-a stiču se uslovi da počne pomirenje u Crnoj Gori, a posebno u okviru pravoslavnog bića. Mi ćemo predano raditi da dođemo do tog cilja. DF je nastao kao politički savez dve struje nacionalnih političara - srpskih i crnogorskih, kako bi došlo do dugo čekanog pomirenja - kazao je posle izbora jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić.

Andreja Mandić, Foto V. K.

Iako je koalicija koju je predvodila Đukanovićeva stranka "Svi za naš grad" u Podgorici osvojila najviše glasova - 38,1 odsto, suštinski pobednik je Pokret "Evropa sad", koji predvode bivši ministri u Vladi Zdravka Krivokapića - Jakov Milatović i Milojko Spajić. Iako su se prvi put pojavili na izborima ostvarili su izuzetno dobar rezultat - 21,7 odsto glasova! Iz pobedničkog korpusa iz 2020. najveći uspeh ostvario je Demokratski front sa osvojenih 18,2 odsto glasova, Demokrate 10,8, Građanski pokret URA - 6,4, dok SNP u Podgorici nije prešao census.

- Demokratska partija socijalista je politički uništena i ne može se više nikada oporaviti. Njihovih 38 procenata glasova u Podgorici, koje su postigli uz sve uložene milione i maksimalno zbijanje redova, već sutra će biti 20, a preksutra pet odsto. Oni su prošlost - kaže politički analitičar Boško Vukićević.

- Odnosi među pobedničkim snagama neće biti jednostavni, to je svima jasno, ali makar je jedna stvar evidentna - budućnost Crne Gore biće bez DPS-a, partije koja je decenijama tlačila i pljačkala naše društvo.

Dan nakon fijaska, Milo Đukanović se nije pojavio u javnosti. Izostalo je uobičajeno točenje pobedničkog šampanjca u štabu DPS-a i njegovo trijumfalno obraćanje. Svestan političkog sloma, nije imao snage da se obrati pristalicama, već je u "vatru" gurnuo nosioca liste Ivana Vukovića, koji je mogao samo da konstatuje poraz.

Ilustracija V. N.

Lideri liste "Evrope sad" sebi pripisuju najveće zasluge za definitivni poraz Đukanovićeve stranke na lokalnim izborima i već "izvikuju" novog gradonačelnika Podgorice:

- Zahvaljujući listi "Evropa sad" DPS je izgubio lokalne izbore. Nisu uspeli da ubede građane da je 220 evra veće od 450. Jakov Milatović je novi gradonačelnik - poručio je Milojko Spajić, bivši ministar finansija u Krivokapićevoj vladi.

Iz Građanskog pokreta URA poručuju da i oni imaju razloga za zadovoljstvo, jer su sačuvali biračko telo, a ušli su u parlamente mnogih opština u kojima ranije nisu bili zastupljeni.

- Stali smo na čelo fronta protiv mafije i ne nameravamo da odstupimo do kraja.

Politika DPS-a i koalicije "Bemaks" (kontroverzna kompanija koju premijer Dritan Abazović optužuje da je paravan za šverc cigareta) poražena je i ovog puta - ocenili su iz Abazovićeve partije.

Uprkos gibanjima na političkoj sceni Crne Gore, ponešto je i konstantno. Od raspada jedinstvenog DPS 1998. godine, vlast u Plužinama drži Socijalistička narodna partija.

Svoju višegodišnju dominaciju ova stranka potvrdila je i u nedelju kada je opet ubedljivo trijumfovala.

Skupština Podgorice, Foto M. Labudović

UBEDLjIVO U BUDVI I ZETI

PREMA podacima Centra za demokratsku tranziciju, Demokratski front u Budvi, na čelu sa predsednikom opštine Milom Božovićem, ostvario je ubedljivu pobedu. DF je osvojio 18 mandata, a DPS duplo manje - svega devet! Sjajan rezultat ovaj politički savez postigao je u Zeti, nedavno formiranoj opštini, rodnom kraju jednog od lidera, Milana Kneževića.

Osvojili su 49 odsto glasova, a zajednička lista DPS, SDP i SD - 25 odsto.

DEMOKRATE SPREMNE ZA VLAST

LIDER Demokrata Aleksa Bečić ocenio je da je 23. oktobra potvrđen 30. avgust 2020, kada je DPS izgubio vlast nakon tri decenije.

- Mnogo puta nam je bila oteta pobeda u Podgorici, ali je demokratija stigla. Bićemo jedan od činilaca nove izvršne vlasti - poručio je Bečić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NOVAK ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO SVE(T)! Devet dana posle operacije kolena - odlučio se na ovo (VIDEO)