DEMOKRATSKA CRNA GORA: Veliki broj razloga za izglasavanje nepoverenja Vladi

V. K.

18. 08. 2022. u 22:09

DEMOKRATSKA Crna Gora saopštila je da će na osnovu rasprave u Skupštini, stavova svih aktera i ukupne atmosfere i argumentacije doneti konačnu odluku u vezi sa izglasavanjem nepoverenja manjinskoj Vladi Dritana Abazovića.

ДЕМОКРАТСКА ЦРНА ГОРА: Велики број разлога за изгласавање неповерења Влади

Foto: EPA/Boris Pejović

Klub poslanika je, kako su naveli, ovlastilo Predsedništvo te partije, a odluku će doneti na osnovu jednoglasno usvojenih i snažno podržanih Zaključaka i smernica:

- Predsedništvo podseća da je pre mesec dana zaključcima na sednici Predsedništva Demokrata data šansa deblokadi pravosuđa i potencijalnom resetovanju odnosa među pobjedničkom parlamentarnom većinom uz podnošenje ostavke gospodina Abazovića, kao čoveka koji je izgubio poverenje najvećeg broja političkih subjekata u zemlji i tvorca modela i 42. i 43. Vlade koji su propali. Predsedništvo konstatuje da je na naš korektan i konstruktivan pristup odgovoreno blokadom procesa izbora sudija Ustavnog suda, odbijanjem zahteva za vođenje dijaloga koji bi doveo do 2/3 većine za izbor članova Sudskog saveta i jednostranim utvrđivanjem liste kandidata DPS-URA-SNP, saopštavanjem neligitimnog premijera na premijerskom satu da nema nameru da podnese ostavku, izjavom predsednika SNP-a da se Demokrate ništa ne pitaju i da od njih ništa ne zavisi i nastavkom primitivnog političkog revanšizma prema Demokratama - piše u saopštenju.

Dodaju da Predsedništvo konstatuje korektan pristup Kluba poslanika Demokrata "koji je kazao da ono što premijer u javnosti govori treba da pretoči u pisanu inicijativu "sa potpisima najmanje 32 poslanika, kako bi mogla biti razmotrena, ali da to isto "nije učinjeno od strane Abazovića".

U saopštenju navode da Predsedništvo ističe da je pristup predsednika Vlade "neozbiljan i verovatno motivisan potrebom političkog blefiranja i omalovažavanja Demokratske Crne Gore".

- Predsedništvo konstatuje da su na današnjoj sednici predmet njenog razmatranja kao ozbiljnog i odgovornog subjekta pisane inicijative o izglasavanju nepoverenja Vladi i razrješenju predsednice Skupštine, te da drugih pisanih inicijativa nije bilo, uključujući podsećamo ni usaglašenu pisanu inicijativu premijera i najmanje 32 poslanika, pa samim tim nisu mogle biti ni razmatrane - kazali su iz Demokrata.

Predsedništvo te partije smatra da u ovom trenutku postoji veliki broj razloga da poslanici Demokratske Crne Gore, "kao partije koja je od prvog dana najtvrđa opozicija u institucionalnoj i vaninstitucionalnoj borbi protiv DPS-SNP-URA Vlade i nelegitimne parlamentarne većine", glasaju za izglasavanje nepoverenja 43. Vladi Crne Gore.

Takođe, ističu da bez obzira na pomenuto Demokratska Crna Gora nema nameru da i u slučaju glasanja za nepoverenje Vladi ulazi nakon toga u "političke prevarantske modele u kakave su ulazili SNP i URA, jer je za nas volja naroda uvek bila i biće zvijezda vodilja".

- Predsedništvo pozdravlja potpisivanje inicijative za razrešenjem predsednice Skupštine i izglasavanjem nepoverenja Vladi od strane poslanika Demokrata, DF-a, Demosa, Ujedinjene, Prave i Radničke partije, čime je potvrđeno da postoji ogroman broj razloga za pad ove nelegitimne Vlade i parlamentarne većine, kao i da takav naš sud nema apsolutno bilo kakve veze sa potpisivanjem Temeljnog ugovora koji smo podržali. Predsedništvo ocjenjuje da je pokušaj jeftine zloupotrebe i prikrivanja iza Temeljnog ugovora koji je završena priča i koji ne može promeniti bilo koja Vlada bez saglasnosti Crkve razobličen, a razlozi za obaranjem DPS-URA-SNP Vlade su više nego jasni, a nakon izglasavanja zakona protiv Zete i Zećana i jednostranog utvrđivanja liste kandidata za članove Sudskog saveta od strane DPS-URA-SNP još i jasniji i brojniji - saopšteno je iz Predsedništva Demokrata.

Predsedništvo te partije je ocenilo da je podrška inicijativi DF-a o izglasavanju nepoverenja Vladi i razrešenju predsednice Skupštine, svojevrsna rezerva da kojim slučajem DPS ne odustane od inicijative 19. ali i garancija da će se tada razrešenjem predsednice Skupštine definitivno srušiti "neligitimna DPS-URA-SNP parlamentarna većina".

- Predsedništvo konstatuje da i pored činjenice da se u skupštinskoj proceduri nalaze potpisi praktično 90 odsto poslanika crnogorskog parlamenta koji smatraju da ova Vlada nema poverenje i treba da padne, gospodin Abazović i dalje ne podnosi ostavku i ako je na isto svojevremeno pozivao gospodina Zdravka Krivokapića - zaključuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO - Pogledajte: Trenutak nakon sto je potpisan Temeljni ugovor

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POMENULE I KRVNU OSVETU: Sestre mladića kojeg je Laušević usmrtio samo jednom su se obratile javnosti