ZASTAVE SEJU RAZDOR: Crnogorski nacionalisti nastavljaju performans na Cetinju kojim skrnave verske objekte MCP

V. KADIĆ

11. 08. 2022. u 06:45

ZASTAVE sa ograde Cetinjskog manastira biće sklonjene tek onda kada se sa Crkve Svetog Nikole u Kotoru skloni trobojka sa četiri ocila.

ЗАСТАВЕ СЕЈУ РАЗДОР: Црногорски националисти настављају перформанс на Цетињу којим скрнаве верске објекте МЦП

Komite državne barjake na ogradu Cetinjskog manastira, Foto Radio Cetinje

Ili ako se omogući da se sa zvonika Cetinjskog manastira istakne crnogorska zastava istih dimenzija, poručili su građanski aktivisti sa Cetinja. Oni su nastavili višednevni performans postavljanjem crnogorske zastave na Vlaškoj crkvi u centru Cetinja, Sabornoj crkvi Svetog Đorđa i Crkvi Svete Gospođe na Njegušima, Crkvi Svete Trojice u Lipovu, a u Bajicama na hramu Svetog Jovana.

Nakon što je zastava postavljena na Crkvu Svetog Nikole u Trešnjevu, preko društvenih mreža poslata je poruka:

- Od jutros. Samo da se zna čije je što.

Oskrnavljen je i podgorički hram Svetih Makaveja u naselju Tološi, kao i Crkva Svetog Vasilija Ostroškog na Sinjajevini!

Crkva Svetog Nikole, Foto Svetigora

Cela "predstava" je kulminirala video-projekcijom zastave na apsidu crkve Svete Bogorodice Cetinjskog manastira, kao i dolaskom raspopa Miraša Dedeića na plato ispred svetinje, sa ogrnutom crnogorskom zastavom, koji je pozdravio ovaj do sada nezabeležen cirkus crnogorskih nacionalista.

Reakcija "građanista" usledila je nakon što je minule subote monahinja S. S. sa ograde Cetinjskog manastira skinula zastavu, pa iako je nije uništila već je pokušala predati čoveku koji je stajao ispred manastira, ekspresno je protiv nje pokrenut krivični postupak.

Pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske advokat Dalibor Kavarić podneo je zahtev Upravi za inspekcijske poslove da obavi nadzor na Cetinju i pokrene postupak zbog, kako navodi, nezakonitog isticanja, upotrebe i uklanjanja državne zastave. Pozivajući se na Zakon o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore, Kavarić je predložio da Ministarstvo kulture kao nadležno, preko Uprave za inspekcijske poslove obavi nadzor.

U njegovom zahtevu navodi se da uz pomoć Uprave policije treba identifikovati osobe koje su počinile opisane protivpravne radnje i protiv njih pokrenuti prekršajni postupak.

Foto V. Kadić

TROBOJKA NA AUTO-PUTU

KAO odgovor na pomenute događaje, na jednom od potpornih zidova tek otvorenog auto-puta od Smokovca do Mateševa osvanula je naslikana trobojka.

- Auto-put naš nasušni zasijao nekim prepoznatvljivim porukama. Da li su svi, pa i "Monteput", zaboravili da na ulaznoj rampi treba da budu neke lepše i zdravije poruke koje će dočekati domaće i strane putnike. Je li ovo slika jedne divne zemlje ili njena noćna mora - napisano je na društvenim mrežama.

NEPOŠTOVANjE

OVO nije prvi put da je na sceni iživljavanje građana nad crnogorskom zastavom. Na Dan obeležavanja obnove nezavisnosti 21. maja 2021. pristalice DPS i drugih suverenističkih partija raširili su zastavu dužine 100 metara koju im je jak vetar oduvao sa livade Ivanovih korita, na jednu banderu gde se iscepala. Možda je najveći čin nepoštovanja i to što su životinje umotavaju u državne zastave, a dešavalo se da su im "velji Crnogorci" na glave stavljali crnogorsku kapu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)